Kuhmon rajavyöhykkeellä kuvausmatkalla ollut luontokuvaaja Tuomas Heinonen koki eriskummallisia hetkiä viime elokuussa.

Heinonen vietti aikaa piilokojulla tarkoituksenaan kuvata suurpetoja. Kojusta kuvaamisen lisäksi kokenut luontokuvaaja käyttää kuvaustekniikkana liikeentunnistimella varustettua laatikkokameraa. Kamera viedään luontoon ja se lähettää hälytyksen kuvaajan puhelimeen, mikäli kuvausalalla on liikettä.

“Olin sopinut kuvauskojuyrittäjän kanssa, että saan erikoisluvalla viedä maastoon kameran, jossa on liikkeentunnistin. Eläimillä on tietyt polut joita ne suosivat, niin myös karhuilla. Sijoitin kameran yhden tällaisen polun läheisyyteen. Laitoin kameran edustalle maahan kalanpalasia, jotta haju houkuttelisi karhun polulta kuvausalalle”, Tuomas Heinonen kertoo.

Kamera jätettiin maastoon. Tarkkojen valmistelujen jälkeen on lopulta tuurista kiinni, mitä liiketunnistimella varustettuun laatikkokameraan tallentuu. Kuvauskalusto on äänetöntä, eikä se yleensä kiinnosta kuvattavia eläimiä lainkaan.

Samana iltana Tuomas Heinonen istui kauempana kuvauskojussa. Liikkeentunnistinkameran takana kuvannut toinen kamera havaitsi liikettä ja lähetti hälytyksen kuvaajan puhelimeen.

“Oma puhelimeni oli niin huonossa verkossa, että hälytys meni kaverilleni, joka lähetti viestin minulle”, Heinonen muistelee. Viesti kertoi Heinosen kameran joutuneen karhun kynsiin.

“Lopulta sain muutamia kuvia auki ja näin tapahtuman omin silmin. Viimeisessä kuvassa laatikkokameraa ei enää näkynyt. Sain parin tunnin kuluttua ladattua videon, mistä kävi ilmi, että karhu otti kameran mukaansa”, Heinonen kuvailee.

Videolta näkyy selvästi, miten karhu aluksi nuuhkii kameraa ja käy tekemässä kuvaavaan kameraankin tuttavuutta. Se kokeilee varovasti käpälällään kameraa ja rohkenee tuupata sen alas kiveltä. Mesikämmen yrittää hajottaa kookasta laatikkokameraa hampaillaan ja painautuu siihen omalla painollaan. Videossa myös näkyy, miten eläin katoaa kuvasta kamera suussaan.

Laatikkokameraan oli tallentunut otos karhun käpälista. Kuvan ottanut kamera on karhun suussa.

Epätietoisuus arvokkaan kameran kohtalosta vaivasi kuvaajan mieltä, sillä Heinonen pääsi etsimään kameraa vasta seuraavana päivänä. Lopulta laatikkokamera löytyi 25 metrin päästä. Karhun antamasta kohtelusta huolimatta linssi sekä kamera olivat ehjät.

“Laatikossa oli 11 hampaan reikää ja sadelippa oli vääntynyt. Jalusta sekä liikkeentunnistin olivat säilyneet ehjinä,” valokuvaaja kertoo helpottuneena.

Tuomas Heinonen muistelee tapahtumaa hyvillä mielin: “Tapahtumasta syntyi ikimuistoinen video sekä kivoja kuvia tarinan kera.”

Eräs mielenkiintoinen puhelu kotipuolessa valokuvaajalla oli vielä edessä:
“Kotiin päästyäni kysyin vakuutusyhtiön edustajalta videoon perustuen, korvaako kameravakuutukseni karhuvahinkoja – ei kuulemma korvaa,” Heinonen kertoo pilke silmäkulmassa.

Suomen Luonnon vuoden 2024 joulutarjouksen mainoskasvona on lapinpöllö.

Anna hyvän mielen joululahja – tilaa Suomen Luonto!

kamerakarhukuusamoluontokuvauspiilokoju

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €