Luontokuvaaja Paavo Hamusen Luontokuvauskoulun kahdeksannessa osassa mennään metsään kuvaamaan. Lue lisää luontokuvauksesta 10.10. ilmestyvästä Suomen Luonnosta.

1. Säädä kamerasi säädöt sellaisiksi että saat kuvat myös nopeista yllättävistä tilanteista. Muista nopeissa tilanteissa käyttää riittävän lyhyttä suljinaikaa pysäyttääksesi kohteen liikkeen.

2. Opettele kamerasi toiminta. Kuvasi onnistuvat kameralla kuin kameralla kameran automaattiasetuksia käyttämällä. Tutustu kuitenkin kamerasi muihin ominaisuuksiin, joita voit säätää. Voit saada kuvistasi omaperäisempiä tekemällä kuvaussäätöjä itse.

3. Hae tietoa kuvausaiheestasi. Nisäkkäiden ja lintujen kuvaajalle lajin elinympäristön tunteminen on etu. Matkimalla lajin ääntä voit päästä sopivalle kuvausetäisyydelle. Varislinnut ja tiaiset ovat uteliaita ja tulevat kuuntelemaan, jos koetat matkia niiden ääniä. Hirven yhteydenpito- tai kiimaääni voi houkutella hirven kuvausetäisyydelle, jos olet tuulen alapuolella.

4. Aihetta kuvatessasi huomioi valon suunta. Kuvaa aiheesi monipuolisesti eri kuvakulmista ja eri polttoväleillä, yksityiskohtia aiheesta, sekä aihe maisemassa. Huomio kuva-ala sekä tausta.

5. Kuvatessasi metsää laajakulmaobjektiivilla huomioi, että kameraa ylös- tai alaspäin kallistettaessa pystysuorat kohteet kaartuvat kuva-alalla. Pidä kamera kohtisuoraan metsää kohti välttääksesi vääristymän.

Tutustu luontokuvauskurssitarjontaan.

Koivut, aika 1/60 s, aukko 11, 24 mm, ISO 100.

LuontokuvauskoulumetsäPaavo Hamunen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.