Maanantaista eteenpäin koululaiset eri puolilla Suomea viettävät hiihtolomia seuraavan kolmen viikon ajan. Kokosimme muutaman luontoaiheisen vinkin talvilomalle.

Sisätiloissa luonnonhelmassa

Museoissa pääsee mukavasti luontoaiheiden pariin, vaikka ulkona sataisi räntää tai olisi 30 astetta pakkasta. Monet näyttelyt tarjoavat katsottavaa niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin. Museot järjestävät hiihtolomaviikoilla erityistä ohjelmaa ja ovat pidentäneet aukioloaikojaan.

Luonnontieteellinen museo (Helsinki). Etelä- ja Keski-Suomen talvilomaviikoilla Luonnontieteellisessä museossa pelataan eläinlottoa. Tule selvittämään, kenellä on sukkahousut suomuista ja kuka tarkenee kylmimmässä. Lue lisää Luomuksen sivuilta.

Veljekset Von Wright, Ateneum (Helsinki). Taiteilijaveljesten töitä pääsee ihastelemaan Ateneumissa vielä 25. helmikuuta asti. Näyttelyssä esillä olevista maisemateoksista, lintumaalauksista sekä tieteellisistä eläin- ja kasvikuvituksista nauttivat niin aikuiset kuin lapsetkin. Lue myös Suomen Luonnon juttu Von Wrighteistä.

Kasvitieteelliset puutarhat. Ulkona ei tähän aikaan vuodesta juurikaan luonnon vehreydestä pääse nauttimaan, mutta kasvitieteelliset puutarhat tarjoavat lääkettä kesän kaipuuseen. Puutarhoissa pääsee ihmettelemään mitä erilaisempia kasveja ympäri maailmaa ja nauttimaan lämpimistä sisätiloista. Samalla voi juoda kahvit tai kaakaot tropiikin silmässä joko puutarhan kahvilassa tai omien eväiden muodossa.

Kuopion museo. Kuopion museossa on tänä keväänä useita mielenkiintoisia luontoaiheisia näyttelyitä. Karhutarinoita-näyttelyssä pääsee ihastelemaan petokuvaaja Kirsti Timosen muotokuvia ja tarinoita karhuista. Ihmisen ihmeellisiä jälkiä -näyttely taas vie retkelle Pohjois-Savoon – tämä näyttely on interaktiivisuutensa ansiosta varmasti lasten mieleen! Maaliskuussa alkava Elämän historia -näyttely kertoo suurten sukupuuttoaaltojen voittajista ja häviäjistä.

Myös lukuisissa muissa museoissa ympäri Suomea on mielenkiintoisia luontoaiheisia näyttelyitä, joihin kannattaa hiihtoloman aikana tutustua. Suomen museoista löytyy kattavasti tietoa esimerkiksi Museokortin sivuilta.

Lähde talviretkelle!

Hiihtolomalla kannattaa ottaa kaikki irti siitä, että valoisan aikaan pääsee koko perheen voimin ulos. Pirteät pakkaset, alkukevään kirkkaus ja lumiset maisemat tarjoavat otolliset olosuhteet talviretkeilylle.

Lumijälkiä seuraamaan. Tällä hetkellä lähes kaikkialla Suomessa maa on valkoisena. Runsasluminen talvi tarjoilee oivat mahdollisuuden päästä metsän eläinten jäljille. Lue lisää lumijälkiretkestä täällä ja täällä.

Pöllöjä kuuntelemaan. Pöllöretkien aika alkaa olla käsillä. Nyt voi kuulla helmipöllön ja huuhkajan ääntelevän, mutta myös varpuspöllö, viirupöllö ja lehtopöllö virittelevät jo ääniään. Lauhkealla ja sateettomalla säällä pöllöjä voi kuulla erityisesti Keski-Suomessa, jossa myyriä on jonkun verran. Kovin kylmällä säällä tai lumisateessa pöllöjä ei huvita huudella, mutta voit kuunnella pöllön ääniä myös täällä.

Retki sulan veden äärelle. Jos kodin tai lomamökin läheltä löytyy esimerkiksi järvi tai joki, voi suunnata retkelle sulapaikalle. Virtaavan veden paikoilla saattaa tavata koskikaroja sukeltelemassa ja ruokaa etsimällä. Hyvässä tapauksessa sulapaikalla voi törmätä myös saukkoon tai sen jälkiin.

Tähtiä tarkkailemaan. Pimeä tulee helmikuussa vielä niin aikaisin, että tähtiä ei tarvitse odotella yömyöhään saakka. Jos sää suosii ja taivas on pilvetön, kannattaa suunnata pois kaupungin valoista tähtiä tarkkailemaan. Onnekkaiden ei tietenkään tarvitse poistua omalta kotipihaltaan tähtiä ihaillakseen! Pakkaa mukaan tähtikartta ja termarillinen lämmintä kaakaota, ja nauti taivaan tarjoamasta valoshowsta.

Nauti talvesta!

Erityisesti eteläisemmässä osassa Suomea ei ole nykyisin itsestäänselvää, että lumi sataa maahan talveksi maahan. Kunnon talvikelit kannattaa käyttää hyödyksi, ja lähteä hiihtämään, luistelemaan, pulkkamäkeen tai lumikenkäilemään.

Rakenna lumikieppi. Lumikieppi rakentuu omalle pihalle, ja hommaan voi ryhtyä koko perheen voimin. Valmiissa kiepissä voi viettää mukavan pullahetken tai jopa talvisen yön, jos kelit ja rohkeus sallivat. Lue lumikiepin rakennusohjeet täältä.

Pyörittele lumiukko. Milloin viimeksi rakensit lumiukon? Erityisesti etelässä lumiukosta on ilmastonmuutoksen myötä tullut uhanalainen laji. Nyt kun lunta löytyy, kannattaa pyöritellä kasaan lumiukko ja osallistua samalla Suomen Ladun järjestämään #UlkonaKuinLumiukko-tapahtumaan.

Koe talven riemua lumikarusellissa. Lohjalla järjestetään maailman ensimmäinen lumikarusellifestivaali 23.-24.2. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana pääsee kokeilemaan jopa kymmentä erilaista jääkarusellia! Lisäksi ohjelmassa mm. poroja, igluja ja jääkarusellin mm-kisa. Lue lisää.

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.