Villivihannesten satokausi on juuri nyt parhaimmillaan, kun vuohenputki, nokkonen ja voikukka odottavat poimijaansa.

Nappaa tästä reseptit makoisaan vuohenputkipiirakkaan sekä taivalliseen hortahakkelukseen, jotka ovat villiyrttikouluttaja Raija Kivimetsän käsialaa. Hänen ajatuksistaan voit lukea lisää 7. toukokuuta ilmestyvästä Suomen Luonnosta.

Lisää hyviä reseptejä löydät Suomen luonnon Villivihannekset-sovelluksesta. Voit myös opetella tunnistamaan tavallisimpia syötäviä luonnonkasveja artikkelistamme Maistuu villi kasvi.

 

Vuohenputkipiirakka

Pohja:
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl luomumaitoa tai kauramaitoa
(1 rkl raakaruokosokeria)
1 dl sulatettua luomuvoita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruususuolaa/merisuolaa

Täyte:
2 dl luomukermaa/kaurakermaa
1 luomumuna
3 dl raastettua vuohenjuustoa/ emmentaljuustoa/mozzarellaa
2-3 dl tuoretta vuohenputkea
noin 8–10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi hakattuna
hieman limepippuria
hieman ruususuolaa

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhotetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Taikina on melko löysää! Esikypsennä pohjaa 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan. Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma ja muna, lisää sitten juustoraaste sekä hienoksi hakattu vuohenputki että basilikasilppu ja hieman suolaa. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria. Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.

Katso reseptejä ja lue lisää vuohenputkesta.

 

Taivaallinen hortahakkelus

Hortahakkelus on helppo herkku, jonka aloitteleva hortoilijakin osaa valmistaa. Hakkeluksen voi laittaa leivän päälle tai käyttää  lisukkeena.

50 g villivihanneksia
3 rkl oliiviöljyä
1 tl punaviinietikkaa
ripaus suolaa

Pese villivihannekset reilussa vesimäärässä ja linkoa ylimääräinen vesi pois tai kuivaa talouspaperilla. Voit lisätä villeihin kasveihin myös nuoria mustaviinimarjan lehtiä. Myös mustikanlehdet tai ketunleipä maustavat hakkelusta kivasti. Leikkaa ensin kasvinippu puoliksi. Aseta pinon puolikkaat päällekkäin ja siivuta hortapinoa kuin leikkaisit leipää ja silppua sitten kasveja lopuksi poikittaisessa suunnassa niin että niistä tulee pientä silppua. Sekoita hakkelus leikkuulaudalla vaikkapa puukon terällä, niin se on helpompaa kuin astiassa. Anna hakkeluksen tekeytyä noin vartti. Nauti vaikkapa leivän päällä.

Katso resepti ja lue lisää.

Näin kerätään mahlaa

Mahlakausi tulee eri vuosina eri aikaan eri paikkaan, mutta huhtikuun loppu on yleensä parasta sesonkia.
Tiesitkö, että eri koivujen mahla maistuu erilaiselta? Niissä on eroja kuin viineissä. Toiset ovat vetisiä, toiset taas selkeästi makeita.
Mahla on upeaa kevätjuomaa, joka puhdistaa kehoa ja virkistää oloa.

Jos sinulla on koivuja omalla pihalla tai lupa kerätä mahlaa toisen metsästä, kannattaa todella nähdä hiukan vaivaa kerätäkseen sitä talteen. Tällä videolla saat parhaat vinkit Raija ja Jouko Kivimetsältä.

Katso video Raija ja Jouko Kivimetsän mahlan keruusta.

hortahakkelushortoiluRaija Kivimetsäreseptivillivihannesvuohenputkivuohenputkipiirakka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.