Minkä hyönteisen tapasin? Olen nähnyt samanlaisen parikin kertaa yleensä tekstiilien yhteydessä, sisätiloissa. Selässä näyttäisi olevan selkeästi kolme osaa, joista keskimmäisessä näkyy kolme täplää kummallakin kyljellä. Hyönteisen pituus on osapuilleen 0,5–1 senttiä.

Tämä kotiemme pikkueläimiin mutta myös luonnossa eläinten kolojen ja pesien perusfaunaan kuuluva kovakuoriainen on nimeltään vyöihrakuoriainen (Dermestes lardarius). Laji on edelleen varsin yleinen kaupunkeja myöten, mutta nykyisen ilmastoinnin ja lämmityksen aikakaudella se ei ole enää samanlainen riesa kuin aiemmin, kun asuintaloissa oli kosteampaa.

Laji on luonnossa raatojen, eläinten osien, kuten karvojen ja höyhenten hyödyntäjä, joiden toukkia käytetään useiden lähisukuisten lajien ohella jopa luiden puhdistuksessa. Muuta ei eläimistä näiden otusten ansiosta jäljelle jääkään.

Laji on helppo tuntea pitkänomaisesta muodostaan ja leveästä harmaasta peitinsiipien poikki menevästä vyöstään. Toukat ovat sokeritoukkien tapaan pitkänomaisia ja peräpäätä kohden kapenevia, mutta selvästi tummempia ja hieman poikkiraitaisia jaokkeiltaan.

Nykyisin Suomessa tavataan useita muitakin sisätiloissa esiintyviä eksoottisia lähilajeja, mutta ne ovat yleensä kooltaan pienempiä ja ruskeampia. Kaikki lajit ovat kuitenkin periaatteessa samanlaisia maanvaivoja. Ne tunkevat eläinten ruokiin, tekevät reikiä villapaitoihin sekä käsittelemättömiin ja suojaamattomiin turkiksiin. Hyönteiskokoelmissa ne voivat olla varsinainen maanvaiva.

Lajin tieteellinen ja ruotsalainen nimi fläskenger viittaavat läskiin ja englantilainen nimi bacon beetle pekoniin.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 4/2015.

kovakuoriainenvyöihrakuoriainen

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €