Cristiana Paşca Palmer on YK:n apulaispääsihteeri sekä YK:n monimuotoisuussopimuksen kärki. Suomeen hän on tullut avatakseen Euroopan laajuisen luonnonsuojelubiologian konferenssin, joka järjestetään Jyväskylässä tällä viikolla. Hän näyttää lehdistötilaisuudessa rennolta ja hyväntuuliselta, vaikka puhumme taantuvasta monimuotoisuudesta.

Vuonna 2010 Japanin Nagoyassa hyväksytyn maailmanlaajuisen strategian tavoitteena oli pysäyttää monimuotoisuuden köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä. Aika alkaa olla lopussa, mutta toteutuneet toimenpiteet eivät vastaa tavoitteen mittasuhteita.

”Tutkimukset osoittavat, ettemme ole pysäyttämässä biodiversiteetin hupenemista. Siihen on monta syytä, esimerkiksi väestön kasvamisen aiheuttama paine ja ilmastonmuutos vaikuttavat joidenkin ekosysteemien tilaan”, Paşca Palmer kertoo.

Hän arvioi köyhtyvän monimuotoisuuden olevan ihmiskunnalle vielä ilmastonmuutostakin isompi uhka.

”Emme edes tiedä kaikkia niitä lajeja, jotka menetämme”, hän huomauttaa. ”Monimuotoisuus on toisiinsa linkittyvien osien verkko. Jos yhdessä osassa menee jotain pieleen, syntyvä ketjureaktio voi romahduttaa koko sen rakenteen, joka mahdollistaa olemassaolomme.”

Ratkaisun Paşca Palmer uskoo löytyvän tietoisuuden kasvattamisesta. Nyt lajeja katoaa kenenkään huomaamatta, ja harva ymmärtää, miten riippuvainen niistä ihminen on. Esimerkkeinä keskeisistä luonnon tuottamista hyödyistä Paşca Palmer mainitsee hyönteispölytyksen, maaperän mikrobien hajotustoiminnan ja puhtaan hengitysilman.

”Luonnon monimuotoisuuden täytyy olla osa päivittäistä elämäämme ja kulutusvalintojamme. Sen täytyy näkyä poliittisessa päätöksenteossa ja yritystoiminnassa”, Paşca Palmer alleviivaa. ”Olen huolissani siitä, että aikaikkuna toimimiseen kaventuu vauhdilla. Kaikkien täytyy ymmärtää, miten kiire tällä asialla on”, hän jatkaa.

Suurista uhkakuvista huolimatta Paşca Palmer vakuuttaa, että syitä optimismiin löytyy.

”Olen parantumaton optimisti, arvostan kaikkia positiivisia mahdollisuuksia. Olen työskennellyt aiheen parissa kauan ja nähnyt paljon edistystä. Pidän myönteisen asenteen tekemällä asioita, edistymisestä tulee hyvä olo.”

Kun strategia vuonna 2020 päättyy, suunnitellaan uusi. Tavoite tulee olemaan vähintään yhtä korkealla kuin nykyisessä strategiassa, sillä se on ainoa mahdollisuutemme ja kaikesta huolimatta yhä saavutettavissa.

biodiversiteettisopimusekosysteemipalvelutluonnon monimuotoisuusluonnonsuojeluYK

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €