Arkiston aarteita: Luonnonsuojelun teoriaa ja käytäntöä
PENTTI LINKOLA — ornitologi, kalastaja, kirjailija ja
VÄINÖ KOIVISTO — metsäyhtiön ylimetsänhoitaja väittelevät.
Pentti Linkola: Sydänmaa ja sen kohtalo
Keski-Hämeessä sijaitsee neljän pitäjän, Kuhmalahden, Luopioisten, Pälkäneen ja Sahalahden yhteinen laaja takamaa-alue, Lammin-Padasjoen Evon salojen ohella Hämeen suurin ja koko Etelä-Suomenkin suurimpia yhtenäisiä sydänmaita.
Tämä metsä-alue on vuodesta 1949 lähtien ollut luonnonihailu ja -tutkimuskohteenani, joka lukemattomien satojen retkeilytuntien aikana on tullut joka kolkaltaan sekä tutuksi että rakkaaksi. Tuttuja ovat sen kaikki vuoret ja suonputamat ja kaikki kuutisenkymmentä lampea, kymmenet vuosittain seuratut petolintujen ja pöllöjen pesät, Keski-Hämeen ainoat vakinaiset kuukkelit ja muualla aniharvinaiset kurjet ja korpit, ja täältä ovat peräisin unohtumattomimmat eräelämykset ilveksen huutaessa yöretkillä keväthankien aikaan. Ja yhtä tutuiksi ovat tulleet sydänmaan ihmiset, niin sen sisäosien harvojen mökkien asukkaat kuin laitakylien parhaat kalamiehet, ravustajat, marjastajat ja hirvimiehet — puhumatta niistä monista luonnontutkijatuttavista, jotka minun laillani ovat alueesta nauttineet. Lyhyesti sanoen, tästä sydänmaasta on tullut kotiseutuani sanan täydessä merkityksessä.
Alueella on yksityismetsien lomassa erittäin suuria metsäaloja Yhtyneitten Paperitehtaitten eli Valkeakoski-yhtiön omistuksessa. Siinä myrskyisän nopeassa kehityksessä, joka jo nyt on riistänyt pääosan alueelle vielä 1950-luvun alussa ominaisesta erämaan viehätyksestä, on Valkeakoski-yhtiö koko ajan kulkenut kärjessä. Lohko lohkolta on käsitelty viimeisetkin metsän nimen ansainneet pinta-alat: monin paikoin erottavat satojen hehtaarien paljaaksihakkuualoja (tahi niiden kuolettavan ikäviä tasaikäisiä mäntytaimistoja) vain pienenpienet notkometsiköt, ja niissäkin on kuusikko ylettömiin (ja vajaatuottoiseksi) harvennettua.
Kymmenisen vuotta sitten halkaistiin sydänmaa kahtia ensimmäisellä metsätiellä; nykyisin alue on jo pirstottu laajalla tieverkolla, jota myöten vetelimmätkin sunnuntairetkeilijät autoillaan porhaltavat sydänmaan sisimpään saakka — sinne, mihin ennen vain todelliset metsänkulkijat yltivät. 1960-luvun alussa yhtiön mailla toteutettiin valtava suonkuivatusohjelma, joka tehokkuudessaan ylitti kaiken muualla maassa näkemäni: ojia vedettiin jopa kymmenen metrin levyisiin soistuneisiin notkelmiin, joissa hyötyalue on laskettava aareissa. Oli masentavaa tuolloin vaeltaa jonakin heinäkuun hievahtamattoman tyynenä sunnuntai-iltana sydänmaan keskiosissa, minne maanteiden hälykään ei kilometrien takaa kanna: nyt on ilma täynnä oja-aurojen ja hullujussien kolketta ja kirskunaa, ne ajoivat useaa vuoroa yötä tai pyhääkään tuntematta.
Näin hävisi suuri osa takamaan pursuavan monipuolisesta suovalikoimasta, niin viehättävät koivikkoletot kuin laajimmat rämeetkin, ympäristökylien satojen muurainmiesten jokakesäiset toiviomaat ja kurkien viimeiset pesäpaikat. Kuusikkokorvet, pyyn, varpushaukan, kuukkelin ja pohjantikan turvapaikat, on sekä ojitettu että harvennettu ja raivattu viimeiseen tikkuun. Myös useat alueen kokoon nähden vähistä salolammista — täällä koko Hämeen vahvimman kaakkuriasutuksen tyyssijassa — ovat ojituksen ansiosta laskeneet rapakoiksi.
Ainoana lohtuna on vielä tätä nykyä se, että monessa tapauksessa yksityiset metsänomistajat eivät ole lähteneet mukaan kannattamattomaan ojitushankkeeseen: on huvittavaa nähdä samasta suosta toinen, yhtiön omistama puolisko ojitettuna ja toinen puoli yksityisen maalla koskemattomana.
Tällaista taustaa vasten on ymmärrettävää, että uutinen mainitun metsäyhtiön luonnonsuojeluohjelmasta (Suomen Luonto 1963:1) vaikutti minuun tyrmistyttävästi. Saamani käsitys asioista ei kuitenkaan sen jälkeen kahtena viime kesänä ole edellä selostetusta muuttunut — lukuun ottamatta sitä, että kuvaan ovat nyt tulleet uutena tekijänä metsälannoitesäkit, jotka siivottomasti levälleen jätettyinä saavat jo laajat metsäalat muistuttamaan kaatopaikkoja.
Erityisen kiinnostavaa minulle henkilökohtaisesti, tutkimuksiini liittyvänä oli yhtiön päätös haukkojen rauhoittamisesta maillaan. Alueen suurista haukanpesistä vuosina 1962—63 on kaksi sijainnut yhtiön mailla ja kolmas aivan rajalla yksityisen puolella. Näistä Ruokojärven mehiläishaukan pesäpuu kaadettiin yhtiön talvihakkuissa 1962/63 ja molemmat kanahaukan pesät (Haukijärvenrahka ja Iso-Laippa) hävitettiin hakkuiden yhteydessä hautomisvaiheessa 1963, joka oli takamaan luonnolle oikea kauhujen vuosi valtavan suurine kesäsavottoineen.
Molemmat pesät oli varustettu vetoomuslehtisin, joissa pyydettiin niiden säästämistä tutkimustarkoituksiin ja jotka miltei poikkeuksetta muualla Hämeessä ovat riittäneet pesien säilymisen takeeksi. Viime kesänä (1964) olivat molemmat reviirit asumattomat, Haukijärvenrahkan pesäpuu mahtavine vanhoine pesineen oli leimattu tukiksi siitä huolimatta, että se oli jo vuosia yhtiön työnjohtajan tiedossa. Mainittakoon, että tämä — muuten kyllä hyvin laatuisa mies — kertoi talvella 1963/64 ampuneensa kanahaukan lähistöllä.
Ohjeissa myös mainitut kalasääksien pesäpuut ovat yhtiön mailla kylläkin säilyneet, niinkuin nykyisin on poikkeuksetta laita kaikkialla muuallakin Hämeessä. Mitään erityisiä suojuspuustoja ei sen sijaan ole säästetty, ei edes Masolammella, missä sääksipari rakensi 1964 uuden pesän maisemallisesti erittäin viehättävään paikkaan aivan veden partaalle kauniiseen rämemäntyryhmään jäkäläisen silokallion juurelle. Yhtiön tukkileimaus ehti kohtalonomaisesti heti kesällä paikalle, ja pesäpuuta lukuunottamatta koko mäntyryhmä leimattiin — vaikka jo kymmenen metrin maisemansuojavyöhyke lammen rannoille olisi riittänyt sen pelastukseksi. (Rantojen suojavyöhykkeestä, josta suojeluohjelmissa puhutaan, ei po. alueella ole koskaan näkynyt merkkiäkään.)
Esimerkillinen on ainoastaan Körhämön tapaus, missä pieni rämetilkku jätettiin kokonaan ojittamatta sääksenpesän vuoksi. Aloite tuli kuitenkin täälläkin muualta, erään Sappeen kylästä olevan ojitusmiehen kieltäydyttyä avaamasta laskuojaa, koska kalasääksen pesäpuu oli ojalinjalla. — Lopuksi on todettava, että yhtiön suosittelemaa telkänpönttökampanjaa on alueella pienessä määrin toteutettu. Valitettavasti telkkä kuitenkin puuttuu täysin koko tältä sydänmaalta, ja helmipöllön kaivattuun tarpeeseen pöntöt on onnettomasti ripustettu aivan liian matalalle.
Olen kuvannut olosuhteita tällä metsäalueella näin laajalti sen vuoksi, että niillä on yleistäkin kantavuutta. Ensinnäkin on valppaasti seurattava sitä vaaraa, joka liittyy luonnonsuojelun nimellisesti yhä arvostetumpaan yhteiskunnainseen asemaan: sitä aletaan käyttää mainoskylttinä sielläkin missä käytännön toiminta on sille täsmälleen vastakkaista. Maastossa liikkuva, suomalaisen maaseudun todellisuuteen kosketuksessa oleva luonnonystävä saa yhä uudestaan todeta, kuinka paljon synkemmissä merkeissä luonnon käsittely — nimenomaan metsätalouden alalla — tapahtuu kentällä kuin Metsäpäivien ja muiden Helsingin tilaisuuksien valistuneissa ohjelmajulistuksissa: itse metsäperillä rehottavat yhä ennakkoluulot ja entistäkin estottomampi taloudellinen riisto.
Toiseksi on selvää, että ne vähäiset kädenojennukset, joita metsäyhtiöiden julkaistut ohjeet toteutettuinakin luonnonsuojelulle ja riistanhoidolle merkitsisivät, eivät tyydytä nykyaikaista yhteiskuntakokonaisuutta. Jotta metsäyhtiötkin kantaisivat yhteiskunnassa osansa »metsien moninaiskäytön» vaatimuksista (ks. esim, professori Mikolan esitelmää Suomen Luonnon n:ossa 1965:1), on niiltä edellytettävä erittäin raskaitakin taloudellisia uhrauksia (esim, soiden ojitusta pitäisi koko vähäsoisessa Etelä-Suomessa kannattavissakin tapauksissa jyrkästi rajoittaa) sekä aivan toisenlaista pieteettiä paikallisten asukkaiden ja luonnonystävien intressejä kohtaan kuin nykyisin.
Väinö Koivisto:
Erämaasta talousmetsäksi
Pentti Linkolan puheenvuoro kuvastaa hänen käsityksiään luonnonsuojelusta ja sen tehtävistä:
1. Luonnonsuojelun tavoitteet on asetettava kaikkialla taloudellisten tavoitteiden edelle.
2. Erityisesti laajemmat saloseudut ja niiden metsät on jätettävä koskemattomiksi, suot ojittamatta jne.
3. Jotta tämä olisi mahdollista, on elintasoamme tarvittaessa alennettava.
Tiedän Pentti Linkolan omassa elämässään toteuttaneen tätä vakaumuksellista maailmankatsomusta ja voin sen vuoksi sitä kunnioittaa. Kokonaan eri asia on, voidaanko tällainen ohjelma ottaa yleiseen käytäntöön.
Se ohjelma, jota Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön omistamilla mailla, mm. Linkolan kuvaamalla ns. Laipan takamaalla on yritetty toteuttaa, lähtee kokonaan toisenlaisesta luonnonsuojelunäkemyksestä:
1. Luonnonsuojelu ei saa estää, vaan sen tulee päinvastoin edistää luonnonvarojen järkevää hyväksikäyttöä kulttuurialueilla.
2. Näytteiden säilyttämiseksi koskemattomasta luonnosta, suot mukaanluettuna, on perustettava erityisiä, tätä tarkoitusta varten valittuja luonnonsuojelualueita. (Yhtiö on mm. 1961 perustanut 58 ha laajan luonnonsuojelualueen Orivedelle.)
3. Kaikkialla muualla on metsät alistettava puun tuotannon palvelukseen. Tuotantoa on nopeasti nostettava käyttäen mm. nykyaikaisia, lähinnä maan kasvukunnon parantamiseen tähtääviä menetelmiä (vesitalouden järjestely, lannoitus ja maan muokkaus). Kaikkein huonoimmatkin suot on siten kunnostettava metsää kasvamaan.
4. Kaikessa, myös voimaperäisessä metsätaloudessa on aina otettava luonnonsuojelun ja -hoidon näkökohdat huomioon niin paljon kuin puuntuotantonäkökohdat suinkin sallivat. Aivan erityistä huomiota on tällöin kiinnitettävä riista- ja muun metsäneläimistön ympäristötekijöihin, luonnon tasapainon säilyttämiseen, myrkkyjen käyttötarpeen ennakkoehkäisyyn ja maisemanäkökohtiin.
(Yhtiön metsäosaston ohje 9. 6. 1959, josta Linkola puhuu, käsittelee näitä sekä metsästyksen valvontaan liittyviä kysymyksiä.)
Kuten havaitaan, ovat erot perusnäkemyksissä sovittamattoman suuret. Voin hyvin kuvitella Linkolan kauhuntunteet rakastamassaan erämaassa »ilman ollessa täynnä oja-aurojen ja hullujussien kolketta ja kirskunaa». Omat kuvitelmani tilanteen kehittymisestä Linkolan ohjelmaa toteutettaessa ovat yhtä pelottavat: Pienen maamme häviö ankarassa kansainvälisessä taloudellisessa kilpailussa, taloudellisen ja ehkä valtiollisenkin riippumattomuutemme menetys, köyhyyden leviäminen — ei suinkaan vähiten syrjäseuduille — toiminnan miesten ja varsinaisen kansan jääminen luonnonsuojelutyön ulkopuolelle, niin että jokapäiväinen käytännön työ ja toisaalta ihanteellinen luonnonsuojelu kulkevat molemmat omia teitään sekä lopuksi erämaiden ja metsien muutenkin vähäisen eläimistön katoaminen nälkäisiin ihmis- suihin.
Näitä näkemyseroja on tässä turha ryhtyä sovittamaan. Sen sijaan on ehkä tarpeen käsitellä muutamia yksityiskohtia, joista Linkola on saanut harhaanjohtavia tietoja tai muuten väärän käsityksen:
1. Yhtiön ohjeissa ei ole pyritty erityisesti suojelemaan kanahaukkaa vielä vähemmän sen pesäpuita. Ohjeiden kategorinen sanonta: »Haukkojen tai muiden petolintujen pyyntiä ei yhtiön mailla saa harjoittaa» johtuu siitä, että silloin 6 vuotta sitten, haukkojen pyydystys oli silmitöntä ja paljon rauhoitettuja haukkoja ammuttiin kanahaukkana. Viime vuosina on metsästäjiä määrätietoisesti koulutettu ja vastuuntunto niin tässä kuin monissa muissakin luontoa koskevissa kysymyksissä on suuresti kasvanut. Metsästysalueen vuokraajia on saatettu viime vuosina jopa kehottaa vähentämään kanahaukkakantaa ampumalla. Mikäli kanahaukan pesäpuita halutaan tieteellisen tutkimuksen vuoksi säästää, olisi siitä toki lähetettävä pyyntö maan omistajalle. Sitähän vaatii jo hyvä tapa.
2. Kalasääksien pesäpuiden kaato sensijaan on kielletty ja kieltoa lienee kaikkialla noudatettu kuten Linkolakin mainitsee. Mitä nimenomaan Körhämön tapaukseen tulee, on se esimerkki työnjohdon ja työntekijän yhteisestä harkinnasta luonnonsuojelunprobleeman ratkaisemiseksi. Pesäpuu oli asumaton, lienee ollut sitä jo kauan. Harkinnan jälkeen oja jätettiin kaivamatta ja puu pystyyn. Masolammella ei taito ole valitettavasti riittänyt muuhun kuin itse pesäpuun jättämiseen. Vika on ohjeissa, joissa ei puhuta mitään ympärille jätettävistä puista. Mitä tulee Linkolan mainitsemaan maisemansuojavyöhykkeen jättämiseen pienten metsälampien rannoille, on se allekirjoittaneelle tuntematon asia, enkä käsitä, mitä yleistä hyötyä siitä voisi olla. Suurten järvien rantojen suojavyöhykkeet ovat kokonaan toinen asia.
3. Ohjeissa kielletään lähteiden kuivattaminen, mutta ei ojitustyön kannalta välttämätöntä metsälampien vedenpinnan alentamista. Tätä ohjetta on alueella tarkoin noudatettu ja nimenomaan lampien osalta tyydytty vähimpään mahdolliseen vedenpinnan laskuun. Väite lampien muuttumisesta rapakoiksi on liioittelua.
4. Paperiset lannoitesäkit on syrjäseuduilla katsottu asiallisemmaksi jättää levälleen metsään, koska tällöin niihin tarttunut lannoite huuhtoutuu maahan ja säkit maatuvat näkymättömiksi nopeasti, 1—3 vuodessa. Muovisäkkien osalta olisi asia ilmeisesti toisin.
5. Telkän pöntöt on ripustettu lampien rannoille yksinomaan telkän houkuttelemiseksi alueelle. Linkolan huomautus helmipöllön asunnontarpeesta lienee syytä ottaa varteen.
Käsitykseni mukaan ohjeita on noudatettu huolimatta siitä, että ne poikkeavat entisistä huomattavasti ja että työmaat ovat laajoja ja työntekijäkunta vaihtuvaa. Olisin valmis antamaan siitä työnjohdolle ja työntekijöille täyden kiitoksen.
Linkolan käsityksen mukaan luonnonsuojeluohjeet olisi laadittu jonkinlaiseksi yhtiön mainoskyltiksi, jonka takana voidaan tehdä todellisia pimeyden töitä. On käsittämätöntä, mihin tämä Linkolan väite perustuu. Ohjeet ovat syntyneet yksin allekirjoittaneen asianharrastuksesta. Yhtiön ohjeita ei ole koskaan pyritty tuomaan julkisuuteen, vielä vähemmän lyömään niillä mainosrumpua. Ne olivat tosin keskustelun pohjana Tampereella 23. 3. 1960 pidetyn luonnonhoidon eri alojen (luonnonsuojelun, metsänhoidon, riistanhoidon, metsästyksen jne.) edustajien neuvottelutilaisuudessa. Siellä yksimielisesti hyväksyttyä julkilausumaa on kyllä paljonkin levitetty julkisuuteen mutta ei yhtiön ohjeena vaan ko. tilaisuuden julkilausumana. Mm. allekirjoittanut julkaisi sen kokonaisuudessaan Suomen Luonnon juhlanumerossa v. 1963. Mainittu julkilausuma on ollut edelleen pohjana siinä metsää koskevassa luonnonhoito- ohjelmassa, jonka apulaisluonnonsuojelunvalvoja Antti Haapanen on vastikään julkaissut (Metsätaloud. Aikakauslehti 6—7/65).
Koska kaikki nämä ohjeet ovat uusia ja vielä kehittelyn alaisia, on aivan oikein, että niiden sisältöä julkisesti punnitaan. Vain siten voidaan päästä lopulta hyvään tulokseen. Ankarakin arvostelu, varsinkin, jos asianomaisella on esitettävänään parempi käyttökelpoinen ratkaisu, saattaa tällöin olla paikallaan. Mutta on väärin ja luonnonsuojelun asialle vahingollista, että hyökkäys suunnataan umpimähkään, tässä tapauksessa yhtiötä vastaan, jonka ainoa vika on siinä, että se on rahoittanut tällaisen luonnonsuojeluohjelman kokeilua kentällä. Esitänkin Linkolalle hartaan toivomuksen siitä, että kun tätä keskustelua jatketaan, niin hän kohdistaisi arvostelunsa joko ohjelman sisältöön tai allekirjoittaneeseen ja jättäisi yhtiön rauhaan. Puunjalostus- yhtiöillä on tiettävästi muutenkin tämän kansan elättämisessä ja vesiasioissa riittävästi huolia.
Kirjoituksensa lopussa Linkola vetoaa metsäyhtiöihin, että ne kantaisivat kortensa kekoon metsien moninaiskäytön hyväksi, luopuisivat kannattavistakin ojitushankkeista jne. Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön ohje on laadittu nimenomaan metsien moninaiskäyttöä silmälläpitäen. Esim. Laipan takamaa, joka on pääosiltaan vanhaa kituvaa kuusikkoa, missä kaikki elämä, niinhyvin pieneliöstön, hyönteisten, pikkulintujen, riistan kuin kasvikunnankin, on vähitellen riutuvaa, kohti luontaista kuolemaa kulkevaa, on tarkoitus nopeasti virvoittaa uuteen elämään.
Käsitykseni mukaan voidaan sopivin maanparannus- ja metsitystoimenpitein alueelle palauttaa se rehevyysaste, joka sillä on ollut menneinä vuosisatoina, jolloin mm. alueen suot, myös nykyisin kaikkein köyhimmät rahkasuot, ovat pääosiltaan kasvaneet hyvää metsää. Jos tässä työssä onnistutaan, niin että samalla voidaan säilyttää eläimistölle välttämätön pensaisto ja lehtipuusekoitus sekä välttyä myrkkyjen käytöltä taimiston suojelussa, saadaan nähdäkseni kaikki mahdollisuudet metsien todelliselle moninaiskäytölle. Talousmetsässä ovat moninaiskäytön tunnusmerkkejä korkea puun tuotanto, vaihtelevat maisemat, rikas kasvi- ja eläinlajisto, riistan runsaus ja nimenomaan myös kunnollinen tieverkko.
Linkola on valmis uhraamaan nämä kaikki yhden ainoan seikan, »erämaan tunnun» alttarille. Hän unohtaa, että kysymyksessä on talousmetsäalue, jota yksistään jako-olojen rikkinäisyyden vuoksi ei voida ajatellakaan saatavan luonnonsuojelualueeksi. Tätä erämaan tunnelmointia hän on valmis vaatimaan vain itselleen ja muutamille muille »todellisille metsänkulkijoille» pahoitellen sitä, että nyt muutkin sinne pääsevät. Tehdyn työn ansiosta alue on moninaiskäytössä jo nyt. Metsästysoikeudet on vuokrattu asutuskeskuksen metsästysseuralle. Siellä on järjestetty suunnistuskilpailuja. Marjamiehet pääsevät sinne helposti, ja myös marjasadot, lähinnä puolukka- ja vadelmasadot, ovat moninkertaistuneet entisestään. Metsästysseura on aktiivisesti mukana alueen luonnonolojen kehittämistyössä jne.
Linkolan kirjoituksesta kuvastuu selvästi luonnonsuojelumme suuri heikkous. Ei osata erottaa riittävästi toisistaan toimenpiteitä toisaalta luonnonsuojelu- ja toisaalta kulttuurialueilla.
Asian valaisemiseksi mahdollisimman pelkistetyssä muodossa esitettäköön seuraavassa muutama ajatus teoreettisesta kysymyksestä: »Onko luonnonsuojelu elämän vai kuoleman suojelua?» Käsitykseni mukaan se on kumpaakin. Varsinaisilla luonnonsuojelualueilla se on lähinnä kuoleman suojelua, huolenpitoa siitä, että luonnon oma mahtava olemassaolontaistelu, lajistojen ja lajien vähittäinen harveneminen, kituminen ja kuoleminen voivat tapahtua rauhassa ja että uusi elämä pääsee vähitellen versomaan vain täten heikentymisen ja kuoleman kautta vapautuneelle paikalle.
Poikkeuksen tästä muodostavat lähinnä vain sukupuuttoon kuolemassa olevien lajien elämän tietoinen varjeleminen. Kulttuurialueilla luonnonsuojelun tehtävät ovat täysin päinvastaiset. On huolehdittava monipuolisen, rikkaan ja mahdollisimman tasapainoisen elämän jatkuvasta säilymisestä. Se on elämän suojelua sanan täydessä merkityksessä. Eikä se ole yksin suojelemista, vaan tarvittaessa myös ihmisen kannalta tarkoituksenmukaista kauneusarvojen ja uuden elämän luomista, lajistojen lisäämistä ja vähentämistä, mutta ei koskaan täydellistä lopettamista.
Kulttuurialueiden luonnonsuojelutyössä tarvittaisiin mukana jokainen luonnon parissa työskentelevä käsivarsi. Sen tulisi olla todellista jokamiehen työtä, josta kunkin tulisi huolehtia omalla työsarallaan ja omassa elinympäristössään. Siinä tarvittaisiin kipeästi tutkimuksiin perustuvia uusia neuvoja ja ohjeita, jotka ovat olennaisesti toisenlaisia kuin vastaavat ohjeet luonnonsuojelualueilla. Kun Linkola virittää kirjoituksessaan ylistyksen yksityismetsän omistajalle, joka on jättänyt suonsa ojittamatta, hän ei vain työnnä pois luonnonsuojelun työsaralta sitä metsäammattimiestä, joka on mahdollisesti yrittänyt ko. suon osalta täyttää oman elämäntehtävänsä, vaan hän syyllistyy myös väärien, kuoleman varjelun ohjeiden antamiseen alueelle, jossa pitäisi synnyttää ja varjella uutta elämää.
Mitä tulee riittävän laajojen suoalueiden rauhoittamiseen luonnonsuojelualueiksi, pidän sitä yhtä tärkeänä kuin kiireisenäkin tehtävänä. Aivan yhtä tärkeätä olisi saada nopeasti käyntiin tieteellistä tutkimustyötä kulttuurialueiden luonnonsuojelun työtavoista ja niiden antamista tuloksista. Ehkä ko. Laipan alue tarjoaisi siihen osaltaan monipuolista tutkimusmateriaalia.
Pentti Linkola: Jatkuva elintason nousu — luonnon ja elämän suojelun surma
Koivisto on epätavallisen rehti talousmies: hän antautuu vilpittömään keskusteluun luonnonystävän kanssa — sekä perusnäkemyksistä että käytännön kysymyksistä. Hänellä on lisäksi hyvä kynä sekä paljon ajatuksia ja näkökohtia. Niiden joukkoon mahtuu kuitenkin vielä kypsymätöntä fraseologiaa ja väärinkäsityksiä. Valitettavasti olemme molemmat olleet jo tähän mennessä niin laajasanaisia, että keskustelun jatkossa on rajoituttava lyhyisiin loppusanoihin, vaikka on kysymys luonnonsuojelun olennaisimmista asioista.
Koivistolla ei ole riittäviä eläintieteellisiä tietoja hänen arvioidessaan eri maasto tyyppejä »elämän tai kuoleman» näkökulmasta. Tästä johtuu hänen fantastinen näkemyksensä soista yleensä. Eikä hän tunne erästä eläimistön tiheyteen vaikuttavaa tärkeintä tekijää, reunavaikutusta. Juuri Laipanmaan pienten suolappusten ja -juottien kaltaiset aukot tuovat metsään reunaa, valoa ja edullista reunakasvillisuutta. Kun ne kuivataan ja kangas sulkeutuu, pienenee ei vain luonnonihailijoiden, vaan myös eläimistön tiheys.
Aukkohakkuut eivät voi korvata asiaa, ne ovat usein liian suuria, niiltä puuttuu luontainen reunakasvillisuus, ja niiden sijainti karuilla mäkimailla on epäedullinen. Metsien liiallinen harvuus, tasaikäisyys ja tasapuulajisuus ovat tietysti kuolinisku lähes kaikelle elämälle, samoin merkitsee »kitukasvuisten kuusikkojen» korvaaminen männyllä ylävillä mailla suunnatonta» kuoleman» voittoa, sillä mänty on aina steriilein ja vähiten elämää ylläpitävä puulajimme. Jos Koivisto todella näissä kysymyksissä onnistuu — toisin kuin tähän asti — vaikuttamaan kohtansa 4 hyväksi, olemme varmasti tällä kohden samoilla linjoilla.
Sen sijaan torjun jyrkästi hänen näkemyksensä luonnonsuojelun keskittämisestä suppeille rauhoitusalueille. Minua enempää kuin muita luopioislaisia, kuhmalahtelaisia jne. ei sanottavasti ilahduta rauhoitettu suo Orivedellä — tietysti me haluamme ihailla nevoja, rämeitä, korpia ja lettoja kotiseudullamme ja poimia muuraimemme täällä. Yhtä vähän riemastuttaa Laipanmaan kurkia se, että Orivedellä on suo, jota oriveteläinen kurki visusti ja vihaisesti vartioi ja omistaa. Rauhoitusalueiden täytyy ilmeisesti aina olla niin pienialaisia ja niin harvassa, että ne jäävät luonnonsuojelussa toissijaiseen asemaan. Tärkeintä on jokapäiväisen ympäristömme suojelu, aina ja kaikkialla, ja huolenpito siitä, että sitä verotetaan talouselämän tarpeisiin niin vähän kuin suinkin mahdollista.
Tästä joudumme automaattisesti vielä kerran perusnäkemysten tarkasteluun. Koivistolla on tämän hetken länsimaisessa yhteiskuntasuunnittelussa epäilemättä yliote, mutta on muistettava, että päättymätöntä aineellisen elintason nostamista vastustavat, minun vähäpätöisyyteni lisäksi, mm. lähes kaikki merkittävät ns. ajattelijat sekä suuri osa sitä »varsinaista kansaa», jonka Koivisto uhkaa jättäytyvän luonnonsuojelutyön ulkopuolelle. Koivisto ja aateveljet muistakoot, että ylensyönnin ainoa vaihtoehto ei ole köyhyys. En ole vaatinut Laipan sydänmaasta aarnialuetta, vaan haikaillut takaisin ainoastaan 1950-luvun alkuun, jolloin meillä oli varaa pitää sitä (kuten muitakin metsiämme) kohtuullisesti käsiteltynä, vaihtelevana talousmetsäalueena — vaikka elätettävä Suomen kansa oli silloin vain 300 000 henkeä pienempi. »Ankara kansainvälinen taloudellinen kilpailu» on typerä ja vaarallinen fraasi, jolla lietsotaan vain hysteriaa. Mitään sellaista ei ole olemassa, meillä on täysi vapaus ottaa esimerkkiä, yhtä hyvin kuin USA:sta ja Länsi-Saksasta, myös Jugoslaviasta, Kreikasta tai Intiasta —tai noudattaa omaa suomalaista talous-ja yhteiskuntapolitiikkaa.
Luonnonsuojelun ydin on valinnassa: joko rajoittamaton aineellisen hyvän, tavaran, rihkaman, koneiden, laitteiden kasaaminen tahi kohtuullinen toimeentulo, siedettävä elämänympäristö ja terveet elämäntavat ja muidenkin elämänmuotojen säilyttäminen maan pinnalla. Meidän on käsitettävä, että molempia emme voi saada: jokaista autoa, ilmastointilaitetta, alppiaurinkolamppua ja sähköhammasharjaa vastaa tietty ala hakattua metsää tai ojitettua suota, tietty kuutiomäärä likaantuneita vesistöjä, tietty määrä saasteita ilmassa ja tietty foniluku meteliä ympärillämme. On järkyttävää, että Koivisto ja monet muut yhä kuvittelevat saastumis- ja myrkyttymisongelmien voivan ratketa teollistamista jatkettaessa, kun ne jo nykyisessä teollistumisvaiheessa ovat riistäytyneet kaiken kontrollin ulkopuolelle.
Yhtä hyvällä syyllä voidaan kuvitella, että terve liikunta ja ulkoilu lisääntyvät, kun saadaan enemmän autoja ja teitä, jotta ihmiset pääsevät retkeilyalueille, ja enemmän televisioita, joiden ääressä he voivat seurata ulkoilupropagandaa. Mihin taivaan tähden häviäisivät elintason nostamisen ohjelmaa toteutettaessa nämä sen kaikki liitännäiset: stressit, neuroosit, fyysinen rappeutuminen, rakkauselämän häiriintyminen, liikenneonnettomuuksien vapisuttava katastrofi? Miksi eivät talousmiehet halua uskoa, että ylensyönti, liikunnan ja terveiden elämäntapojen häviäminen riistävät viehätyksen koko ihmiselämästä? He tuijottavat kaiken tämän vastapainona sokeasti vain puutteeseen ja köyhyyteen — josta ei ole edes kysymys. Ja vaikka olisikin, niin ikävystyminen on puutetta paljon hirveämpi ongelma: jälkimmäistä vastaan luonnonvalinta on kehittänyt ihmisen erittäin vastustuskykyiseksi, edellistä vastaan se on täysin suojaton.
Elämän suojelussa, talousmiesten harhaoppien oikaisemisessa luonnonsuojeluvälineillä on lyhyesti sanoen ohjelma, joka laajenee luonnonsuojelun klassillisista tavoitteista elämänkatsomukseksi, jolla ilmeisesti tällä hetkellä on ainoa mahdollisuus pelastaa meidät tuholta. On huutava välttämättömyys, että Koiviston ihannoimat »toiminnan miehet» saadaan suuntaamaan toiminnallisuutensa muuhun kuin elämän perusteiden romuttamiseen.
Väinö Koivisto: Korkea elintaso ja luonnonsuojelu — molemmat
Linkolan ajatuksissa on paljon syvällistä elämänviisautta. On vain vahinko, että hän esittää ne luonnonsuojelun nimissä. Yhdyn täysin Linkolan käsityksiin kohtuullisten elintapojen terveellisyydestä, mutta katson, ettei näiden kysymysten käsittely kuulu lainkaan luonnonsuojelun alaan. Elintason alentamisen vaatimus, joka on jyrkässä ristiriidassa yleisen pyrkimyksen kanssa, antaa täten luonnonsuojeluun sidottuna suurelle yleisölle väärän ja vahingollisen kuvan asioista. Intia, jossa on par’aikaa 20 miljoonaa ihmistä nälänhädässä ja luonto ilmeisesti melko perusteellisesti hävitettyä, tuskin esimerkkinä houkuttelee ketään mukaan luonnonsuojelutyöhön.
Korkeaan elintasoon pyrkimisen luonnolle aiheuttamat vahingot voidaan toki ennakolta estää. Sehän juuri on luonnonsuojelun varsi-
[jutun lopusta on pudonnut painossa ainakin yksi rivi pois]