Viime vuonna tapahtui kaksi asiaa: tuli kuluneeksi 50 vuotta Rachel Carsonin Äänetön kevät -kirjan suomennoksen julkaisemisesta ja Euroopan unioni kielsi pahimpien neonikotinoidien käytön kasvien viljelyssä.
Olin joulukuussa Äänetön kevät 50 -vuotta juhlaseminaarissa Helsingin Tieteiden talolla. Tapahtuma keräsi paikalle alan tutkijoita, joista puolet oli tilaisuuden esiintyjiä, sekä kaksi toimittajaa, minut ja kumppanini. Alkupuheenvuoron piti ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen Helsingin yliopistosta.
En tuntenut kirjaa ennalta, joten myönnän hämmästyneeni, kun Hukkinen kertoi, että samaan aikaan kuin Carson paasasi DDT:tä ja muita kemikaaleja vastaan hän uskoi teknologiseen kehitykseen ja tarjosi DDT:n kaltaisten aineiden tilalle muun muassa tupakkakasveista saatavia nikotiiniyhdisteitä, eli niitä myrkkyjä, joiden johdannaisista neljä EU on nyt ponnekkaan kampanjoinnin jälkeen kieltänyt. Neonikotinoidien epäillään olevan mehiläiskadon taustalla, ja uusimpien tietojen mukaan ne voivat johtaa lapsilla kehityshäiriöihin.
Äänettömän kevään sivulla 24 Carson tosiaan tekee eron keinotekoisten ”kemikaalien” ja ”suoraan elollisesta maailmasta peräisin olevien orgaanisten myrkkyjen” välillä. Jälkimmäisistä hän sanoo:
niihin kuuluivat krysanteemin kukista saatava pyretriini, eräistä tupakansukuisista kasveista valmistettava nikotiinisulfaatti sekä rotenoni, mikä on peräisin itäintialaisista palkokasveista.
Jännää.
Hukkinen käsitteli Carsonin merkitystä yleisesti: nimesi hänet modernin ympäristöliikkeen synnyttäjäksi, kertoi, että hänen kirjansa ensin torjuttiin hysteerisen naisen purkauksena, että DDT:n kieltäminen useissa maissa oli Carsonin ansiota, että Carson oli naiivi uskossaan puhtaan tutkimustiedon voimaan, että hän kirjoitti nykylukijan näkökulmasta kuivasti, ja että nyt eletään nanoteknologian takia Äänettömän kevään uutta tulemista.
Kävi myös ilmi, että Carson kuoli rintasyöpään vuonna 1964 näkemättä koskaan kirjansa menestystä. On epäilty, että syöpä sai alkunsa maataloudessa tuolloin käytetyistä hyönteismyrkyistä.
Hiljentykäämme.