Asutuksen läheisyydestä tavatuista liito-oravareviireistä kannattaa ilmoittaa ympäristöviranomaiselle.

Helsingin Munkkivuoresta löytyneen liito-oravareviirin lisäksi liito-oravia on havaittu viime vuosina myös Keskuspuistossa. Liito-oravia on tavattu yhä enemmän asutuksen läheisyydestä, sillä olennaisinta lajin elinympäristölle on sopivien lehtipuiden ja iäkkäiden kolopuiden esiintyminen. Asutuksen tuntumassa on usein säästetty vanhoja puita, myös liitureiden suosimia järeitä haapoja ja kuusia.

Keskuspuistosta on liito-oravahavaintoja jo muutaman vuoden takaa. Toukokuussa 2011 Keskuspuiston itälaidalla Ilmalassa liito-orava eksyi Helsingin vesilaitoksen pääoven katoksen päälle. Pelastuslaitos toimitti eläimen Korkeasaareen, jossa liito-orava todettiin terveeksi, kantavaksi naaraaksi. Naaras vapautettiin takaisin löytöpaikan lähistölle metsän laitaan.

Koska eläin oli tiine, on sen täytynyt kohdata muitakin liito-oravia. Liito-oravat tulevat kiimaan helmi-maaliskuussa, ja toinen kiima niillä on huhtikuun lopulla – kantoaika on viisi viikkoa. Tämä yksilö oli siis tiineenä toisesta kiimasta, sillä todettiin, että naaras ei ollut imettävä.

Keskuspuistosta on viheryhteys Vantaalle, jossa liito-oravia tiedetään esiintyvän. Kun liito-oravaemo vieroittaa poikasensa muutaman kuukauden iässä, ne joutuvat etsimään itselleen uuden reviirin. Lajin leviämiselle välttämättömiä ovat yhtenäiset viherkäytävät, jossa puita on riittävän lähekkäin. Liitureiden tiedetään ylittävän katuja ja liitävän jopa 60-80 metrin matkoja. Avoimilla paikoilla liikkuvien liitureiden uhkana ovat kuitenkin hämärässä saalistavat pedot, ja urbaaneissa ympäristössä myös liikenne, sähkölangat, lasipinnat ja muut rakennetun ympäristön haasteet.

Ilmoita havaintosi ympäristöviranomaiselle 

Liito-oravan reviirin tunnistaa parhaiten keväällä eläimen lepäily- tai pesäpuun juurelle kasautuvista kellanruskeista riisinjyvän muotoisista papanoista. Eläin suosii järeitä, halkaisijaltaan 30-40 senttisiä kuusia ja haapoja. Liito-oravahavainnoista kannattaa ilmoittaa paikalliselle ympäristöviranomaiselle ELY-keskukseen. Havainnot huomioidaan alueiden maankäyttöä ja hoitotoimia suunniteltaessa.

Mitä tehdä jos löytää liito-oravan pulasta? 

Vuoden 2013 kesällä Helsingin pelastuslaitos toi Korkeasaaren villieläinsairaalaan reilun kuukauden ikäisen liito-oravan poikasen, jonka löytäjä oli tuonut Kallion pelastuslaitokselle. Kaikeksi surkeudeksi löytäjä ei ollut jättänyt yhteistietojaan tai poikasen löytöpaikkatietoja.

Jos liito-orava harhautuu epätyypilliseen paikkaan avoimeen maastoon, kuten Lappeenrannan hissitapauksessa tai Ilmalan liito-oravan kohdalla, eläin jähmettyy paikalleen. Valoisalla liiturin ei ole turvallista liidellä avoimessa maastossa päiväpetolintujen takia, ja eläin pyrkii olemaan huomaamaton, paikalleen jähmettyen. Hankalasta paikasta liito-oravan voi pelastaa esimerkiksi haavin avulla ja vapauttaa lähistölle metsänlaitaan jonkin järeän ja tuuheaoksaisen kuusen rungolle.

Liito-oravan poikasen tapauksessa eläin oli löytynyt maasta. Kyseessä oli vielä emon ja muun poikueen kanssa liikkuva poikanen, joka oli päätynyt maahan ilmeisesti epäonnistuneen lentoharjoituksen seurauksena. Tällaisessa tapauksessa olisi viisainta vilkuilla ympärilleen: poikasen lentokaari ei ole pitkä, ja pesäpuu on todennäköisesti hyvin lähellä. Emo voi kantaa maahan mätkähtäneen poikasen takaisin pesään, mutta pesän ulkopuolelle retkiä tekevät poikaset osaavat jo kiivetä itsekin. Yli kuukauden vanhan poikasen voi jo nostaa pesäpuun rungolle, josta se osaa itse kiivetä pesään tutun paikan tunnistaessaan.

Kuvan poikaselle oli käydä huonosti, sillä löytöpaikasta ei ollut tietoa, eikä ihmisen ole helppo opettaa liito-oravan poikaselle liitämistä ja muita luonnossa selviytymiseen tarvittavia taitoja. Poikasen onneksi pikkuliiturille löydettiin kuitenkin adoptiopesä Turun lähistöltä Kaarinasta liito-orava-asiantuntija Benjam Pöntisen avulla. Koska kyseessä on rauhoitettu laji, siirtoon hankittiin asianmukainen lupa ympäristöhallinnolta.

Linkkejä
HS:n juttu:
http://www.hs.fi/kaupunki/Liito-orava+muutti+pysyv%C3%A4sti+Munkkivuoreen/a1393988117330

Vuoden 2011 tapaus:
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/helsingista-loytyi-liito-orava—katso-video/1938178

 

havaintohelsinkikeskuspuistoliito-orava

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.