Amanita virosa
Lakki: 4–10 cm, aluksi munamainen, sitten kellomainen, lopulta laakeneva, mutta keskusta koholla, puhtaanvalkoinen, vanhemmiten keskellä usein kuparinruskeaa väriä, limainen.
Heltat: Puhtaanvalkoiset, tiheässä, irtotyviset.
Jalka: Pitkä, solakka, karkeasäikeinen, valkonöyhtäinen, tyvi sipulimaisen paksuuntunut, tyven ympärillä väljä tuppi, latvaosassa valkoinen rengas, joka on riippuva, usein repaleinen ja jää usein jätteeksi lakin reunaan.
Haju ja maku: Haju hieman epämiellyttävä, muistuttaa raakoja juureksia. Maku mieto, mutta ei suositella maistettavaksi.
Kasvupaikka: Vanhat kuusikot, tuoreet kankaat.
Levinneisyys: Etelästä Rovaniemen seudulle asti. Joinakin vuosina yleinen.
Samannäköisiä lajeja: Kuusiherkkusieni (Agaricus sylvicola) kasvaa samanlaisissa metsissä, mutta mieluummin neulaskarikkeella ja muurahaispesissä. Sen lakin pinta on kuiva. Herkkusienen heltat ovat jo aivan nuorena vaaleanpunertavat ja tummuvat myöhemmin täysin mustiksi. Herkkusienen tuoksu on anismainen.
Käyttö: TAPPAVAN MYRKYLLINEN. Sientä ei saa niellä palaakaan!