Kirjaudu Kirjaudu sisään
App Store
Lataa Suomen Luonto -sovellus Apple App Storesta!
Google Play
Lataa Suomen Luonto -sovellus Google Play Storesta!
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

Suuri eläinten arkkitehtuurikilpailu – Äänestä suosikkiasi!

Pesän tarkoitus on suojata poikasia, ja evoluutio on kehitellyt siihen monta eri tapaa. Mutta mikä pesistä on kaikkein paras?

Suomen Luonto valitsi joukon pesiä leikkimieliseen arkkitehtuurikilpailuun. Kolme ympäristöystävällisestä raken­tamisesta kiinnostunutta arkkitehtiä ar­vioi pesät erilaisten kriteerien avulla. Nyt myös lukijat voivat valita suosikkinsa.

Suuri eläinten arkkitehtuurikilpailu »

Äänestä suosikkiasi klikkaamalla kuvaa. Äänestysaika päättyy 30.4.

Kolmipiikki

Koiras kaivaa kuopan, jonka peittelee vesikasveilla. Se kursii kasveja yhteen erittämällään liimamaisella aineella. Naaras valitsee koiraan osittain pesän perusteella. Koiras vartioi mätiä ja leyhyttelee hapekasta vettä muniin. Pesässä mäti on piilossa pedoilta. Poikaset lähtevät omille teilleen kuoriuduttuaan.

Koiras on pieni, mutta ärhäkkä vahti. Ominaisuutta tarvitaan, sillä mädille on monta ottajaa. Koiras saattaa itsekin napata pesästä munia, jos arvioi toisen koiraan luikahtaneen hedelmöittämään niitä. Samassa pesässä saattaa olla usean naaraan mätiä. Taktiikka on naaraille kannattava, sillä jos osa munista tulee syödyksi, naaraat jakavat riskin. Tällä tavalla kunkin naaraan menetykset jäävät keskimäärin pienemmiksi.
Kuvaaja: Oriol Alamany / Nature Picture Library