Andrena vaga

Ulkonäkö ja tuntomerkit: Suurikokoinen (11–15 milliä). Keskiruumiin karvapeite harmaanvalkoinen ja tiheä. Naamakarvat ovat mustat tai harmahtavat, takaruumis miltei karvaton ja kiiltävän musta.

Elintavat, ravinto ja lisääntyminen: Oligolektinen, naaras kerää siitepölyä vain pajuilta, mutta käy toisinaan medenhaussa voikukilla kuten koiraatkin. Pesäkäytävä voi olla jopa 60 senttiä pitkä ja se on kaivettu hiekkaiseen maahan aurinkoiseen rinteeseen tai tasamaalle. Lentoaika huhtikuulta kesäkuun loppupuolelle.

Levinneisyys ja runsaus: Etelä- ja Keski-Suomessa paikallisesti runsas. Elää paikoilla, missä pajut menestyvät, eli metsien laidoilla ja jokirannoilla, mistä läheltä löytyy paljasta hiekkamaata.

Heimo: Maamehiläiset (Andrenidae). Nimensä mukaisesti maamehiläiset pesivät maassa. Naarailla on selvät sääriharjat siitepölyn keräämiseen, tiheäkarvaiset silmänvieruskuopat, ja takaruumiin kärjessä karvainen perätupsu. Maamehiläiset asuttavat pohjoista pallonpuoliskoa ja niitä tunnetaan maailmasta yli 600 lajia, Suomesta 42 lajia.

Tiesitkö: Naaras sulkee pesäkolon suun aina poistuessaan pesästä.