Mistä päin maailmaa joulun maut tulevat?
Riisi, lanttu, kaneli, kardemumma... Monet ruoka- ja maustekasvit ovat tehneet pitkän matkan Suomeen.
Brassica napus ssp. rapifera
Lanttu, Pohjolan appelsiini, on ainut Pohjois-Euroopassa syntynyt viljelykasvi. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan lanttua on todennäköisesti jalostettu syötäväksi yhtä aikaa monessa paikassa, myös Suomessa. Siten voidaan sanoa, että se on ainut aidosti kotimainen ruokakasvi. Lanttu syntyi ilmeisesti nauriin ja kaalin risteymänä, kun kasveja viljeltiin rinnakkain siementen tuottamista varten.
Lanttua on viljelty 1500-luvulta saakka, mutta lanttulaatikkoa alettiin valmistaa joulupöytään 1700-luvulla. Lanttu vaatii esikasvatuksen ja sen kasvatusaika on pitkä. Nauris olikin Suomessa lanttua tärkeämpi ruokakasvi.