Daucus carota
Villiporkkanan juuri on puiseva, eikä se kelpaa syötäväksi. Porkkanaa alettiin jalostaa 1100-luvulla Keski-Aasiassa, ilmeisesti Afganistanissa. Ensimmäisten viljeltyjen porkkanoiden juuret olivat violetteja ja valkoisia.
Oranssit porkkanat syntyivät hollantilaisten viljelijöiden jalostustyön tuloksena. Väitetään, että oranssi väri olisi yleistynyt siksi, että se on kunnianosoitus prinssi William ensimmäiselle (1533–1584), joka johti vallankumousta, joka johti maan itsenäistymiseen. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Oranssit porkkanat syntyivät jalostuksen tuloksena jo aikaisemmin Lähi-Idässä ja Turkissa, ja ottomaanit toivat ne Eurooppaan. Oranssi väri yleistyi, koska sen väriset porkkanat kasvoivat parhaiten Hollannin lauhkeassa ja kosteassa ilmastossa.