Riekot ruokailevat talvella jopa kymmenien yksilöiden parvina suonlaidoilla, joenvarsilla ja tunturikoivikoissa. Ne syövät koivujen ja pajujen oksankärkiä ja silmuja. Kuva: Pertti Koskimies
Kanalinnut liikkuvat jalkapatikassa enemmän kuin mitkään muut linnut. Jäljet paljastavat niiden olinpaikkoja ja arkiaskareita. Lue tai kuuntele artikkeli.
14.2.2024Teksti: Pertti KoskimiesPiirroskuvat: Juha Ilkka
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Maasto-ornitologi, tietokirjailija ja luonnonrakastaja. Koskimies on laskenut pesimälintuja 70-luvulta saakka ja tutkinut Itä-Suomen sääksiä ja Taka-Lapin tunturihaukkoja jo yli 30 vuotta.
Juha Ilkka
Juha Ilkka on helsinkiläinen graafikko ja luontoharrastaja, joka tutkii mielellään eläinten jälkiä. Harrastus alkoi jo varhain. Ilkka opiskeli taideteollisessa korkeakoulussa ja on sen jälkeen tehnyt paljon kuvituksia Metsähallitukselle ja Luonnonperintösäätiölle, ja viime vuosina Suomen Luonnolle.
Retki Pisan luonnonsuojelualueelle vei luontovalokuvaaja Merja Paakkasen tutkimusmatkalle vanhan metsän, mielenkiintoisen geologian ja historian äärelle. Lue tai kuuntele artikkeli.
Lakka on pohjoinen kultainen herkku, josta on löydetty monia terveysvaikutteisia yhdisteitä, kuten fenoliyhdisteisiin kuuluvaa ellagitanniinia. Sitä on erityisesti lakan siemenen kuoresta eristetyissä yhdisteissä. Lue tai kuuntele artikkeli.
EU linjasi Viiankiaavan suojelualueelle suunnitellun kaivoksen tärkeäksi. Luontokuvaaja Jorma Luhta vietti päiväkausia suolla ja tallensi aapasuon tunnelmia. Vielä uhka ei näy suon eläjien keväässä. Lue tai kuuntele artikkeli.