Riekot ruokailevat talvella jopa kymmenien yksilöiden parvina suonlaidoilla, joenvarsilla ja tunturikoivikoissa. Ne syövät koivujen ja pajujen oksankärkiä ja silmuja. Kuva: Pertti Koskimies
Maasto-ornitologi, tietokirjailija ja luonnonrakastaja. Koskimies on laskenut pesimälintuja 70-luvulta saakka ja tutkinut Itä-Suomen sääksiä ja Taka-Lapin tunturihaukkoja jo yli 30 vuotta.
Juha Ilkka
Juha Ilkka on helsinkiläinen graafikko ja luontoharrastaja, joka tutkii mielellään eläinten jälkiä. Harrastus alkoi jo varhain. Ilkka opiskeli taideteollisessa korkeakoulussa ja on sen jälkeen tehnyt paljon kuvituksia Metsähallitukselle ja Luonnonperintösäätiölle, ja viime vuosina Suomen Luonnolle.
Muutama vuosi sitten Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kevätsesongin aikaan erään latureitin varrella häiriköi hiihtäjien kertoman mukaan niin sanottu ”hullu” metso. Se oli hyökkäyksillään aiheuttanut mustelmia useammallekin suksijalle. Päätin käydä katsomassa paikkaa.
Iso osa maailman kurjista ja laulujoutsenista pesii Suomessa. Erityisesti Suomeen ovat mieltyneet myös esimerkiksi kuovi, metso, pilkkasiipi ja tavi. Kahlaajalintu jänkäsirriäinen on laji, jonka maailmankannasta ylivoimaisesti suurin osuus on asettunut Suomeen.