1. ALOITA LÄHELTÄ.
    Jäkäliä voi havainnoida vaikka omalla pihalla kivien ja puiden pinnoilla. Se onnistuu kaikkina lumettomina vuodenaikoina ihan ongelmitta. Jos pihalla on useampi puulaji, voi huomata, että eri puilla kasvaa eri jäkäliä. Esimerkiksi lehtipuilta todennäköisesti löytää raidanisokarpeen ja havupuilta sormipaisukarpeen.
  2. TUTUSTU YLEISIMPIIN LAJEIHIN.
    Monet yleisistä lajeista ovat helposti tunnistettavia. Vaikka kaikkia ei onnistuisikaan tunnistamaan, voi silti ihailla jäkälissä esiintyvää värien ja muotojen kirjoa. Jäkälän tunnistuksessa hyödynnetään usein sen lisääntymiseen liittyviä rakenteita. Suvuttomasti lisääntyvillä lajeilla on jauhemaisia jäkälämuruja, suvullisesti lisääntyvillä taas kotelomaljoja, jotka ovat yleensä lautasen tai puolipallon muotoisia.
  3. LUE LUONTOA JÄKÄLÄLAJISTON AVULLA.
    Erilaisissa elin­ympäristöissä esiintyy erilainen jäkälälajisto, ja ne reagoivat herkästi ihmisperäisiin elinympäristön muutoksiin. Raidankeuhkojäkälä on helposti tunnistettava haavoilla ja raidoilla kasvava laji, joka on vahvasti sidoksissa vanhoihin metsiin ja kertoo siksi paljon kasvupaikastaan.
indikaattorilajijäkälätlajintunnistusluonnonkalenteriraidankeuhkojäkälä

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.