Lehtikaalin lumoissa
Lehtikaali on tällä hetkellä vihannesten kuningatar ainakin terveellisyytensä vuoksi. Siinä on paljon rautaa, karoteenia, kalsiumia ja proteiinia sekä C-vitamiinia jopa kaksi kertaa niin paljon kuin appelsiinissa.
Se sopii mainiosti salaatteihin, paistoksiin, keittoihin tai pirtelöihin.
Perinteisen vihreän lehtikaalin lisäksi markkinoilla on punaista lehtikaalia sekä palmukaalia, josta povataan tulevaa prinsessaa.
LEHTIKAALILLA AATELOITUJA RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!
Lehtikaali-sipulipaistos
ruukku lehtikaalia
1 sipuli lohkottuna
2 valkosipulin kynttä
1 rkl rypsiöljyä
mustapippuria
suolaa
Huuhtele lehtikaalit ja kuivaa hyvin. Revi kaalit sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
Kuumenna pannussa voi sekä öljy. Kypsennä aluksi sipulit pehmeiksi. Lisää sitten lehtikaali ja paista sitä niin pitkään, että kaalista tulee rapeaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile heti.
Pirteä viherpirtelö
kourallinen lehtikaalia
pala kurkkua
pala omenaa
½ avokado
inkivääriä maun mukaan
1 limetin mehu
Ripaus suolaa
kylmää vettä tai jääpaloja
Poista lehtikaalista ruodit, pilko kurkku ja kuori ja pilko avokado sekä inkivääri. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi. Lisää nestettä tarpeen mukaan. Nauti!
Täytetyt kesäkurpitsat
2 pientä kesäkurpitsaa
2 dl ohraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 tomaattia
1 paprika
100 g lehtikaalia
suolaa ja pippuria
Päälle:
200 g vuohenjuustoa
Leikkaa kurpitsa halki ja poista siemenet. Koverra lusikalla malto jättäen seinämiin vähän. Keitä ohra kypsäksi. Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää kuutioitu tomaatti, paprika sekä hienonnettu lehtikaali. Anna hautua 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä paistos, ohra ja kurpitsan sisus. Lusikoi sitä kurpitsan molempiin kuoriin. Siivuta vuohenjuustoa päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Lehtikaalipiirakka
Piirakkapohja:
125g voita
120g vehnäjauhoja
45g vettä
Täyte:
150g lehtikaalia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
3 kananmunaa
1,5 dl creme fraichea
1,5 dl maitoa
140 g sinihomejuustoa
1dl rouhittuja saksanpähkinöitä
Pohja: Paloittele voi pieniksi palasiksi ja sekoita jauhojen kanssa. Lisää joukkoon vesi ja vaivaa taikinaksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja anna taikinan olla kylmässä puoli tuntia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
Täyte: Palastele lehtikaali ja keitä sitä miedosti suolatussa vedessä muutama minuutti. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli ja freesaa sipulit pehmeiksi öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmunat, creme fraiche ja maito. Sekoita lehtikaali munaseoksen kanssa. Levitä freesatut sipulit esipaistetun piirakkapohjan päälle, ripottele päälle sinihomejuusto ja kaada muna–lehtikaaliseos päälle. Ripottele pinnalle saksanpähkinät ja paista piirakkaa vielä 25–30 minuuttia.