Keskiviikkona 21.12. hiukan puolenpäivän jälkeen kello 12.44 on tärkeä hetki. Juuri tuolloin maapallo on kääntänyt pohjoisnapansa eniten poispäin Auringosta. Kaamos kurottaa pohjoisella pallonpuoliskolla napapiirille. Päivä on nyt lyhimmillään ja yö pisimmillään. Kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla Aurinko on alamaissa eikä nouse eteläisessäkään Suomessa keskipäivällä kuin alle seitsemän asteen korkeuteen.

Sen sijaan eteläinen pallonpuolisko on valoisimmillaan. Niinkin etelässä kuin Kauriin kääntöpiirillä Australiassa, Madagaskarilla ja eteläisessä Brasiliassa Aurinko kiipeää zeniittiin eli taivaan laelle.

Mutta pohjoisen suurin pimeys merkitsee myös valoisan ajan paluuta. Talvipäivänseisaus on käännekohta pohjoiselle pallonpuoliskolle: sen jälkeen päivät alkavat vihdoin pidentyä.

Päivänvalo lisääntyy ensin verkkaisesti, siten kevättä kohden nopeutuen, kunnes kevätpäiväntasauksena 20.3. pohjoinen pallonpuolisko saa jo saman verran valoa kuin eteläinen. Ja sen jälkeen valon valtikka on pohjoisessa.

Otsikkokuvamme otti Markus Sirkka kaamoksen päättymisen aikaan Sallassa viime vuonna.

talvipäivänseisausvalo

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €