Huomenna perjantaina 22.12.2023 kello 5.26 on talvipäivänseisaus. Suurin osa suomalaisista voi herätä mukavaan ajatukseen: nyt päivät alkavat pidentyä. Aamuvirkut voivat noteerata tuon tärkeän ajankohdan.

Perjantai on samalla vuoden lyhin päivä. Jouluaaton aatto eli lauantai tarjoaa jo hieman (esimerkiksi Helsingissä kahdeksan ja Oulussa 16 sekuntia) enemmän päivän pituutta kuin edellispäivä.

Pimeän väistyminen on aluksi verkkaista, mutta suunta kohti valoa ottaa hiljalleen vauhtia. Kun Maa on lähinnä Aurinkoa eli perihelissä 3.1. kello 2.39, päivän pituus on kasvanut jo eteläisessä Suomessa lähes vartin ja Oulun korkeudella melkein puoli tuntia.

Samalla Aurinko alkaa paistaa yhä korkeammalta ja työntää kaamosta edellään kohti Pohjoisnapaa. Voimaa on. Silti Aurinko tuntuu säteilevän keskitalvella kovin kalvakkaasti, ja on vaikea hahmottaa, että olemme keskitalvella noin viisi miljoonaa kilometriä lähempänä tuota tärkeää tähteämme kuin juhannuksena. On ehkä vaikea uskoa talvella sitäkään, että aurinkomme on G-pääsarjan tähti, suurempi ja valoisampi kuin valtaosa muista tähdistä.

Valon paluu nopeutuu edelleen kohti kevätpäiväntasausta joka vuonna 2024 on 20.3. kello 5.06.

aurinkotalvipäivänseisaus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.