Tänään keskiviikkona 21.12. lähellä puolta yötä kello 23:48 on maapallon radalla yksi vuoden tärkeimmistä hetkistä. Valo alkaa palata pohjoiselle pallonpuoliskolle.

Tähän asti maapallo on kääntänyt pohjoisnapaansa yhä enemmän poispäin Auringosta. Eteläinen pallonpuolisko on valoisimmillaan ja Aurinko kiipeää etelässä Kauriin kääntöpiirille Australiassa, Madagaskarilla ja eteläisessä Brasiliassa peräti zeniittiin eli taivaan laelle.

Testaa tietosi kaamosvisassa!

Pohjoisessa päivät ovat lyhentyneet ja Aurinko painunut niin alas, ettei se nouse eteläisessäkään Suomessa keskipäivällä kuin alle seitsemän asteen korkeuteen. Pohjoisimmassa osassa maata vallitsee kaamos, jonka keskivaiheessa nyt ollaan. Kaamos kurottaa samalla vuoden eteläisimpiin vierailukohteisiinsa. Aivan napapiirille asti kaamos ei yllä, lähinnä siksi, että Aurinko näkyy ilmakehän taittoilmiön takia hieman korkeammalla kuin se todellisuudessa on.

Nyt päivä alkaa pidetä, alkuun hitaasti ja sitten yhä nopeammin. Suunta on kohti valoa. Päivänvalon lisääntyminen kiihtyy kaikkialla kevättä kohden, kunnes kevätpäiväntasauksena 20.3. pohjoinen pallonpuolisko saa saman verran valoa kuin eteläinen. Sen jälkeen valon valtikka on pohjoisessa.

Lähinnä Aurinkoa Maa on jo 4.1., jolloin etäisyyttä on viisi miljoonaa kilometriä vähemmän kuin kesällä.

kaamostalvipäivänseisaus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.