Prässätyt kasvit, vanamot, metsäkortteet ja poimulehdet, houkuttelevat syvemmälle Metsänpeittoon kirjan avaus­tarinasta alkaen. Kuvataiteilija Sanna Hukkasen ja kulttuurintutkija Inkeri Aulan sarjakuvateos Metsänpeitto (Arktinen banaani, 2018) kertoo kahdeksan puun tarinan. Puihin liittyvän perinnetiedon, uskomusten ja myyttien pohjalta rakennetut tarinat on kuvitettu kauniisti ja tyyli vaihtuu tarinan käänteissä.

Kansantaruissa viisautta on kunnioitus metsää ja sen puita kohtaan, sillä mikä tapahtuu puille, tapahtuu ihmisille. Kertomukset puun ja ihmisen yhteisistä kohtaloista toistuvat eri kulttuureissa ja eri aikakausina: monimuotoisen metsän arvostus on maailman yhteistä kulttuuriperintöä.

Koivun tarina on piirretty kokonaan tuohelle. Tuohen käyttämiseen Hukkanen on saanut opastusta Venäjän Hanti-Mansiasta, jossa tuohesta tehdään edelleen paljon erilaisia tarvekaluja. Yksi tarinan tuohista onkin pohjoisesta Kazym-joen rantakoivikosta, muut tuohenpalat on haalittu Suomesta.

Kun eri elämänalojen, tieteen ja taiteen tekijät yhdistävät voimansa, on tuloksena jotakin ihan uutta, jota soisi näkevän enemmänkin. Monimuotoisuus on rikkaus, niin myös tässä teoksessa.

kirja-arviometsänpeittopohjois-karjalan taidepalkinto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.