Mikä rousku!
Rouskut ovat erinomaisia ruokasieniä, joiden hyvä tuntomerkki on niiden erittämä maitiaisneste.
”Lähi- ja luomuruokainnostuksen myötä suomalaiset sienestävät ja käyttävät sieniä yhä enemmän. Suolaamisen ohella rouskuille on nyt paljon erilaisia valmistus- ja säilöntämenetelmiä. Esimerkiksi sikurirouskua voi kuivata ja saada siten sen vahva mausteinen maku entistä paremmin esille”, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff paljastaa.
Vinkit rouskuretkelle
- Valitse mukava sään mukainen vaatetus. Muista päähine. Älä hikoile äläkä palele.
- Paras keräysastia on päre- tai juurikori.
- Hyvä sieniveitsi on harjalla varustettu, ohutteräinen ja terävä.
- Tutustu jo kotona hyvään sienikirjaan ja ota se retkelle mukaan.
- Muista ottaa mukaasi hyvät eväät ja kiireetön mieli.
- Mene tuttuun metsään tai kompassin ja kartan kanssa tuntemattomammille maille. Voit myös osallistua eri järjestöjen ohjatuille sieniretkille.
Karvarousku
Lactarius torminosus
Tuntomerkit: Lakki punainen, vyöhykkeinen ja reunasta karkeakarvainen, maitiaisneste valkoista.
Kasvupaikka: Koivun juurisieni kangasmetsissä sekä puistoissa.
Levinneisyys: Yleinen ja erittäin satoisa koko maassa.
Kuva: Lasse Kosonen
Villakarvarousku
Lactarius pubescens
Tuntomerkit: Lakki karvareunainen, lähes valkoinen,vaaleanpunertavalaikkuinen, maitiaisneste valkoista.
Kasvupaikka: Koivun juurisieni puistoissa, nurmikoilla ja tienvarsilla.
Levinneisyys: Yleinen koko maassa.
Kuva: Jarkko Korhonen