Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuvitus: Anne Stolt

Monet perinteiset joulupöydän kasvikset ovat erinomainen valinta, jos haluaa herkuttelun lisäksi säästää ympäristöä ja ilmastoa.

  • Maa-artisokka: Samettinen keitto esi­merkiksi kuivatuilla suppilo­vahveroilla ryyditettynä lämmittää alkupalana.
  • Palster­nakka: Toimii niin laatikkona, uunissa paahdettuna, pyreenä kuin naposteltavina sipseinäkin.
  • Talvikaali: Vaikkapa valko­sipulinen hapankaali tai venäläis­tyyppinen pannulla meheväksi haudutettu kaali maistuvat lisukkeina.
  • Talviomena: Haukkaa sellaisenaan tai tee mausteisia uuni­omenoita, omena­piirakkaa, kakkua tai glögiä.
  • Mustajuuri: Monipuolista mustajuurta voi käyttää niin keitoissa, muhennoksena kuin gratinoitunakin. Mustajuuri maistuu myös keitettynä voisulan kera.

Vinkit on julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 10/2018.