Allihaahkan parvet voivat olla äärimmäisen tiiviitä. Kuvat: Samuli Haapasalo

76/365

Allihaahka elelee talvisin Pohjois-Norjassa. Se on hyvin pohjoinen talvehtija niin kuin kyhmyhaahkakin. Ja Siperiastahan ne tulevat näille leveysasteille. Vuonot eivät jäädy. Itämerelläkin allihaahkoja talvehtii pikkuisen, kuitenkin selvästi enemmän kuin kyhmyhaahkoja. Pesimättömien, ruskeiden, 1-vuotisten allihaahkojen parvia jää Varanginvuonolle isoin määrin myös kesäksi.

Allihaahkat tuntee hyvinkin kaukaa parvimuodostaan ja sukelluskäytäytymisestään. Tiivis parvi päättää kuin yhdestä sopimuksesta sukeltaa lähes kerralla. Kun ensimmäiset linnut sukeltavat, seuraavat muut heti. Ja ylös ponnahdetaan kuin korkit pintaan, tietystikin vauhdikkaasti ja aivan peräjälkeen. Parvet ovat kymmen- ja satapäisiä. Parvikäyttäytymisellä on varmasti vaikutuksensa ravinnonhankinnassa ja vaaroilta suojautumisessa.

Yhtäkkiä kaikki allihaahkat sukeltavat vauhdikkaasti ja ponnahtavat pintaan kohta kuin korkki. Kalastusaluksen kylki heijastaa punaista sävyä veteen.

Parvessa pulistaan ja äkkiä lähdetään kulkemaan veden pintaa hyvin tiiviinä kiireisenä letkana. Parvet nousevat mielellään aika ajoin myös maalle vesirajaan rakkolevästöille tai ihan kivirantoihinkin. Ja tietysti pyrähtävät yhtäkkiä lentoon.

 

 

Juhlapukuisen koiraan värit ja värikuviot ovat varsin erikoiset. Eli kyllä allihaahkaa voi sanoa aika vekkuliksi. Nämä vekkulit on on kuvattu eilen Berlevågissa Pohjois-Norjassa.

 

 

AllihaahkaJäämerilintuvuosi luonnossa