Noin kolme kilometriä Hämeenlinnasta Lahteen päin on Kahilisto ja siellä Honkalanrannan luonnonsuojelualue. Iso autoliike kätkee taakseen viehkon polun Katumajärven rantaan.

Ensin seuraillaan polkua kaunista puronvartta pitkin. Tuossa on veden ylittävä kivisilta, jonka peruskivet on jäljitetty 1700-luvulle, ja tuossa vanha omenapuu. Pian päästään pitkospuille.

Honkalanrantaan vievä polku alkaa vanhan kivisillan kupeesta. Kuva: Petri Hirva

Suojelualuetta on kuusi hehtaaria, ja siihen mahtuu monenlaisia elinpaikkoja kuten rantaluhtaa, rantaniittyä ja hakamaata. Monimuotoisuutta täydentävät pohjoispuolelle jäävät pellot, joita edelleen viljellään.

Honkalanrannassa jos missä välillä parjatut luontokohteiden palvelurakenteet pääsevät oikeuksiinsa. Vanhaan kulttuurimaisemaan on sommiteltu harmoninen kokonaisuus. Näin lähellä kaupungin keskustaa ei tarvitse luoda erämaatunnelmaa. Täällä voi paeta nykymenoa, olla kuin pikkuisessa taskussa, jossa voi eläytyä menneeseen agraariaikaan.

Lintutornista avautuu upea näkymä Katumajärvelle. Kuva: Petri Hirva

Honkalanrannan maanomistajat ottivat yhteyttä lintuharrastajiin vuonna 2015.

”Kysymys kuului, kiinnostaisiko Birdlife Kanta-Hämettä osallistua lintutornin rakentamiseen”, yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo kertoo.

Lintumiehet innostuivat, sillä paikka oli vähintäänkin mainio retkipaikka. Puhelun jälkeen alkoi tapahtua. Hankkeelle haettiin rahoitusta Manner-Suomen maaseudun Leader-kehittämisohjelmasta. Kun paikallinen Leader-ryhmä Linnaseutu hyväksyi lintumiesten suunnitelman, päästiin aloittamaan. Lintutornin lisäksi voitiin rakentaa pitkospuut, laavu nuotiopaikkoineen sekä perinteinen lato varasto- ja huoltotilaksi.

Alusta asti paikkaa ovat elävöittäneet lampaat, jotka pitävät umpeenkasvun aisoissa. Laitumia kiertää kaunis riukuaita.

Lampaiden avulla rantalaidun pyritään palauttamaan entiselleen. Kuva: Petri Hirva

”Vuosi 2016 oli työntäyteinen, mutta valmista tuli”, Kairamo iloitsee. ”Erityisesti ilahdutti, että talkoot kiinnostivat. Paikalliset osallistuivat yli odotusten.”

On varhaiskevät. Kiikarissa on muuttomatkalla olevia kuikkia, kaakkureita, koskeloita, sorsalintuja ja kahlaajia. Lahopuissa nakuttelevat muun muassa pikkutikka ja harmaapäätikka.

Honkalanrannassa pesii 47 lintulajia mukaan lukien luonnonsuojelualueen nimikkolajiksi korotettu kaulushaikara sekä luhtakana, rytikerttunen, taivaanvuohi, härkälintu ja nokikana, joka on viime aikoina harvinaistunut voimakkaasti.

”Nisäkäshavaintojakin on”, Kairamo sanoo. ”Rusakoita ja metsäjäniksiä näkee tuon tuosta. Havaintoja on lisäksi ainakin pohjanlepakosta, viiksisiipasta ja ketusta.”

Honkalanrannan luonnonsuojelualue

honkalanrantaHämeenlinnakatumajärviluonnonsuojelualueretkivinkitRetkivinkki

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.