Vaarattomat käärmeet jäljittelevät myrkyllisten kyykäärmeiden sahalaitakuviointia ja kolmionmuotoista päätä välttyäkseen saalistukselta. Ahvenanmaalla elävä kangaskäärmekin litistää päätään kolmiomaiseksi, jos se joutuu pedon uhkaamaksi.

”Matkiminen voi kuitenkin muodostua ongelmaksi kangaskäärmeen suojelussa”, tutkijatohtori Janne Valkonen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Valkosen kollegoineen tekemän kyselytutkimuksen mukaan ahvenanmaalaiset haluavat suojella vaarantuneeksi luokiteltua kangaskäärmettä, mutta kyytä kohtaan heidän asenteensa ovat kielteiset. Suuri osa kyselyn vastaajista oli valmis tappamaan kyyn ainakin joissakin tilanteissa.

Tutkimuksessa ilmeni, että paikalliset eivät kuitenkaan erota käärmeitä toisistaan, vaan pitävät kangaskäärmettä hyvin usein kyynä. Jos taas kyyt vähenevät ihmisen takia liikaa, matkimisesta ei ole enää kangaskäärmeelle hyötyä luontaisia petoja vastaa, ja saalistuspaine sitä kohtaan lisääntyy.

”Jos matkijoita on enemmän kuin malleja, pedot eivät enää opi välttämään kolmionmuotoista päätä, koska varomattomuudesta seuraa niin harvoin rangaistus”, Valkonen selittää.

Varoittelijat ja matkijat – miksi kukkakärpänen matkii ampiaista ja kangaskäärme kyytä?

kanagskäärmekyymatkiminen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.