Parhaillaan on käynnissä uusi suuri askel valokuvaustekniikan kehityksessä, kun niin sanotut peilittömät digikamerat ovat valtaamassa markkinoita peilillisiltä digijärjestelmäkameroilta. Peilitön kamera on mahdollista rakentaa paljon nopeammaksi, pienemmäksi ja kevyemmäksi kuin perinteinen järkkäri, koska kameran päällä ei enää tarvita suurta prisma- ja peilikoteloa.

Peilittömiä digikameroita on useilla valmistajilla. Ammattiluontokuvaaja Jari Peltomäki kertoo kuvauksesta peilittömällä kameralla.

”Olen koostanut nämä videoleikkeet Olympus OM-D E-M1 Mark II kameralla kuvatuista still-kuvista, jotka olen kuvannut kameran ProCapture toiminnolla 60 kuvaa sekunnissa nopeudella. Olen kuvannut ne täyden resoluution raakakuvina ja säätänyt kuvat Adoben Lightroomissa sekä tallentanut kuvat jpg-muotoon. Näistä jpg-kuvista olen koostanut videoleikkeet kuvaesityksiä varten FotoMagico-ohjelmalla”, Peltomäki kertoo.

Kameran peilittömyys ja sähköinen suljin mahdollistavat monipuolisten ominaisuuksien rakentamisen kameraan. Esimerkiksi Olympuksen ProCapture toiminnolla voit tallentaa täyden resoluution raakakuvan jopa lähes kahden sekunnin takaa. ProCapturen avulla on paljon helpompi saada kuvia lentoon lähtevistä tai laskeutuvista linnuista sekä muista nopeista tilanteista.

Palokärjen lentoonlähtö on kuvattu Oulangan kansallispuiston lähellä piilokojusta maaliskuussa 2018.

Zuiko 300mm f4, suljinaika 1/2500s, aukko 4,5, ISO 1600

Maakotkan lentoonlähtö on kuvattu Finnaturen kojusta Utajärvellä helmikuussa 2018.

Zuiko 40-150mm f2.8 + 1,4 x telejatke, suljinaika 1/1600s, aukko 4.5, ISO 3200

Kuningasmerikotkan ja merikotkan yhteenotto on kuvattu Hokkaidolla helmikuussa 2017.

Zuiko 300mm f4, suljinaika 1/2000s, aukko 8, ISO 1600.

Lisätietoa Jari Peltomäen kuvista löydät hänen valokuvaajasivustoltaan.

Lue lisää peilittömästä digikamerasta Suomen Luonnosta 1/2019!

luontokuvauspeilitön kamera

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.