Meikon seutu on erämainen ja monipuolinen metsäalue lähellä Kirkkonummen keskustaa. Siellä on kolme merkittyä reittiä, ja lisäksi alueella on muita ulkoiluun sopivia teitä ja metsäpolkuja. Tässä on yleissilmäys alueen reitteihin sekä Meikon palvelurakenteisiin.

Kolme merkittyä reittiä tai toisin sanoen kierrosta ovat Kotokierros, Kuikankierros ja Meikonkierros.

Kotokierros on reilun neljän kilometrin pituinen, hienoja metsämaisemia sisältävä reitti, jonka varrella on niin pienehköjä lampia, puronotkoja ja suotakin. Vihreällä värillä merkityllä reitillä on kohtalaisia korkeuseroja, ja polku on paikoin hieman vaikeakulkuinen, joten Kotokierrokselle tulee valita sopivat asusteet sekä etenkin kengät.

Kaikkien reittien lähtö- ja paluupaikka on Korsolammentien pään pysäköintialueella, jossa sijaitsee myös koko alueen opastaulu. Korsolammella on kuivakäymälä, liiteri sekä tulentekopaikka. Lammen rannalla on myös telttailuun tarkoitettu paikka.

Meikonkierroksella pitkospuita on kosteammissa paikoissa. Kuva: Jussi Helimäki

Kuikankierros on merkitty punaisella värillä ja on vähän yli kolmen kilometrin mittainen. Reitin kohokohta on Meiko-järveen pistävän Näseudden-niemen kiertäminen rantoja myötäillen. Tämä on selvästi järvinen lyhyehkö reitti, sillä noin puolet Kuikankierroksesta kulkee aivan rannan tuntumassa. Tällä kierroksella saa hyvän käsityksen Meiko-järven erämaisesta luonteesta ja sopii hyvin pienehkölle pistäytymiselle. Märällä säällä reitti voi olla hyvinkin mutainen, joten saappaat eivät ole huono vaihtoehto. Kuikankierroksella on kaksikin kuivakäymälää.

Kuikankierroksen maisemia Meikon rannan tuntumassa. Kuva: Jussi Helimäki

Meikonkierros on noin kahdeksan kilometriä pitkä, nimensä mukaisesti koko järven kiertävä, keltaisella merkitty reitti. Tähän on hyvä varata myös enemmän aikaa. Myös korkeuserot ovat huomattavia, ja eteläosan korkeammilta kallioilta näkeekin paikoin hienosti järvelle. Meikonkierroksella on muutenkin monia komeita näkymiä järvelle. Hyvä aika kiertää järvi on muun muassa pikku pakkasella, kun märimmät kohdat ovat jäätyneet, joskin liukkautta on hyvä varoa tuolloin etenkin kallioisilla kohdilla.

Meikonkierroksen varrella on kolme kuivakäymälää, joista kaksi ovat samoja kuin Kuikankierroksella, sillä reitit kulkevat niin lähellä toisiaan järven koillisreunalla. Lisäksi yksi tulentekopaikka on osoitettu järven pohjoisosan niemellä.

Meikonkierron varrella on myös vanhoja kuusikoita. Kuva: Jussi Helimäki

Koko laajalla Meikon alueella on lisäksi rauhallisempia suo- ja kallioalueita, sekä Meikon etelä- että pohjoispuolella. Pysäköintipaikalta luoteeseen vievän ulkoilutien varrella on kalliokiipeilypaikka. Meiko on ollut ajoittain hyvin suosittu retkeilijöiden ja ulkoilijoiden keskuudessa, ja loppukesällä tehty pysäköintialueen laajennus on tullut todelliseen tarpeeseen.

Teksti ja kuvat: Jussi Helimäki

Meikon syysmaisemia. Kuva: Jussi Helimäki

kirkkonummimeikoretkivinkitRetkivinkki

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.