Monen sateisen ja kolean päivän jälkeen toukokuinen aurinko paistaa ja ensimmäiset nokkosperhoset liihottelevat heinikossa Taalintehtaan masuunin raunioilla. Täältä vuonna 1850 rakennetun masuunin vierestä lähtee luontopolku, joka kiertää Lilla Masugnsträsket -järven.

Luontopolku lähtee vanhan masuunin raunioilta.

Valko ja -sinivuokot kukkivat ja metsä on herännyt alkukesään. Polku kiertää ensin pienen Dammen-lammen, joka sopii lyhyeksi retkeksi ihan sellaisenaankin.

Valtava vanha kiemuraoksainen mänty aivan Dammen-lammen vieressä on vaikuttava näky.

Kalliot ja niittymäinen kasvillisuus vaihtuvat kallioiseksi havumetsäksi. Hyönteiset ovat heränneet kevääseen toden teolla ja tupsukekomuurahaisten pesä kuhisee alkukesän kirkkaassa auringossa.

Pian näkyykin jo Lilla Masugnsträsketin kimalteleva vesi metsän läpi. Järvi sijaitsee 15 metriä merenpinnan yläpuolella ja merenrantaan on alle kilometri. Sen kallioiset reunat ja polveileva rantaviiva tekevät maisemasta kauniin. Helteisellä kelillä järvi ja sen rantakalliot tarjoavat oivan paikan kesäpäivän viettoon ja virkistävään pulahdukseen.

Polku jatkuu pienen suokosteikon läpi, jonka yli pääsee pitkospuita pitkin. Vielä kasvillisuus uinuu keväistä untaan, mutta tämä kasveiltaan rikas rahkasammalpläntti puhkeaa loistoonsa ja siellä voi tavata muun muassa pyöreälehtikihokkia sekä suokukkaa, syksyn loistossa voi poimia karpaloita.

Suoalueen läpi kulkee pitkokset. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Polku jatkuu rantaa myöten ja eväshetken voi pitää kauniissa mäntymetsässä sijaitsevalla pöytäryhmällä. Kiipeiltävää ja tutkailtavaa riittää perheen pienimmillekin. Tässä kohdassa vierestä kulkee 18-väyläisen frisbeegolfradan reitti, joten hieman tarkkana kannattaa olla jotta törmäyksiltä vältytään. Metsäisellä frisbeeradalla riitti aurinkoisena päivänä seurueita – siinäkin hieno tapa tutustua Taalintehtaan ympäristön luontoon.

Keväinen luonto on puhkeamassa loistoonsa. Kuva: Laura Salonen

Kun kurkkii kalliolta kohti hummuspitoisen järven tummaa syliä, voi tavata hätkähdyttävän näyn. Sydän saattaa lyödä muutaman tahdin nopeammin, sillä alhaalla kelluvan suosaarekkeen päällä näyttää makaavan kalman kangistama hahmo. Lähempi tarkastelu paljastaa sen puuksi, jolla on ihmisen muoto. Sammalpedillä kelluva hahmo on osa Norpas-festivaalin Artpark-hanketta, jossa tuotetaan julkista taidetta Taalintehtaan alueelle. Kyseessä on Joaquín Jaramin teos Paljaaksi hakattu / The Potrait of Taalintehdas. Vahva teos, joka sulautuu osaksi maisemaa ja liikkuu veden virtauksien ja tuulien mukana järvellä.

Video Joaquín Jaramin teoksesta Paljaaksi hakattu / The Potrait of Taalintehdas Dammen-lammella, kuvattu vuonna 2019. Nyt hetkellä hahmo kelluu sammalpedillä Lilla Masugnsträsketillä.

Vastarannalta maisemasta erottuu tehtaan työntekijöiden asunnoksi 70-luvulla rakennetut korkeat kerrostalot. Neuvostoromantikkaa huokuva arkkitehtuuri erottuu kylän vanhasta rakennuskannasta. Järven täältä päin ymmärtää, miten uskomattomat maisemat talojen yläkerroksista avautuu – järvelle, metsään, kylän yli merelle.

Senatsbergetin luontopolku vie korkeuksiin

Jos kaipaat pidempää retkeä, ota suunta järveltä suunta Senatsbergetin luontopolulle. Tämä reilun kuuden kilometrin lenkki on hyvin yhdistettävissä Lilla Masugnsträsketin polkuun. Reitin varrella voi pysähtyä lukemaan luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tiesitkö että jo 20 minuuttia luonnossa lisää terveyttäsi? Tällä polulla saat siis ainakin tripa-annoksen luonnon omaa supervoimaa! Onkin ihan hyvä muistaa välillä jäädä tuoksuttelemaan ja kuuntelemaan luontoa aivan rauhassa.

Senatsbergetin polku kulkee läpi vaihtelevan maaston. Ensin se mukailee Stora Masugnsträsketia. Tämä puoli järveä on täynnä rahkasammalmättäitä, jotka muodostavat tilkkutäkin järven pinnalle. Rannasta polku kiemurtelee läpi vehreyteen puhkeavien lehtojen, mäntyisten kallioiden ja varjoisten kuusikkojen. Kevään valo vilkkuu tiheän kuusikon läpi vihreään sammalmetsään. Peippo lurittelee ja sepelkyyhky huhuilee jossain kauempana.

Kapuaminen Senatsbergetille palkitsee. Näköalatornista avautuu uskomattoman kauniit maisemat yli metsien kauas merelle. Olemme niin korkealla, että kurki lentää meidän alapuolella ja voimme ihailla sitä harvinaisesta pespektiivistä. Tänne voisi jäädä pidemmäksi aikaa, siihen houkuttaa myös näkötornin vieressä sijaitsevat laavu ja nuotiopaikka.

Näkymä Senatsbergetin huipulta. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Polku johdattaa kulkijan takaisin Lilla Masugnsträsketin rantaan. Senatsbergetin alapuolelle pääsee myös autolla tai pyörällä, mikäli haluaa pistäytyä vain maisemia ihailemassa korkeuksissa.

Viimeinen osa reittiä kulkee talojen alapuolista rantaa, jossa voi nähdä myös Taalintehtaalle ominaisia maakellareita. Niistä osa on tehty slagitiilistä eli raudan valmistuksen sivutuotteena syntyvästä kuona-aineesta muotoilluista tiilistä. Rannassa kielot kiertyvät kevätauringon voimasta auki tötteröistään ja sinivuokkomeri hyvästelee retkeilijän.

Sinivuokot koristavat polun reunoja. Kuva: Annakaisa Vänttinen

Hyvän retkipäivän jälkeen voi pulahtaa järveen uimaan ja suunnata ihailemaan Taalintehtaan ruukkihistoriaa ja monipuolista kulttuuriympäristöä. Raudanvalmistus aloitettiin Taalintehtaalla jo 1688 ja ruukkikylä huokuu työläisromantiikkaa upeiden 1800- ja 1900-lukujen taitteiden kaksikerroksisissa luhtititaloissa ja kauniissa pientaloissa. Ylempien luokkien ja tehtaanherrojen tarinoita kuiskivat komeat villat puutarhoineen.

järviKemiönsaariperheretkeilyretkivinkitRetkivinkkitaalintehdas

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.