Imatralainen-lehti julkaisi heinäkuussa harvinaisen videon saimaannorpasta. Saimaan rannalla Savonlinnassa sijaitsevan mökin venevajassa kölliskeli norppa. Havainnosta kertoi imatralainen Kati Sundell.

Sundellin miesystävän vanhempien mökin venevajassa epäiltiin vierailevan norppa. Varmistus asiasta saatiin vajaan asennetun riistakameran avulla. Tallenteiden avulla on selvinnyt, että norppa kävi kesällä vajassa muutamia kertoja viikossa ja saattoi viihtyä siellä miltei vuorokauden.

Metsähallituksen Luontopalvelujen ylitarkastaja Tero Sipilä pitää tapahtumaa harvinaisena, mutta samalla se sopii saimaannorpan luontaiseen käyttäytymiseen.

”Vaikka norppa suurimman osan ajastaan viettää vedessä, sillä on myös tapana nousta jäälle tai maalle lepäämään, jopa nukkumaan. Saimaalla on havaittu muutamia luontaisia louhikkorantoja, joissa norppa lepää avovesiaikaan katseilta suojassa. Samoin 30 vuoden ajalta on muutamia hajanaisia havaintoja norpista makaamassa laiturilla”, Sipilä kertoo.

Norpan pääsyn vajaan mahdollisti korkealla ollut vedenpinta. Vajan lattiassa on reikä, jota kautta norppa on päässyt rakennukseen.

Talvisin norppa lepää pesässä usein öisin. ”Norppatarhauskokeilussa 1980-luvulla norppa lepäsi talvisin keinotekoisessa pesässä keskimäärin joka toinen yö 4-11 tuntia. Venevaja, kuten keinopesäkin, voi etäisesti muistuttaa luonnonkinospesää tai louhikkoa ja näin norppa on päätellyt sen avovesiaikana turvalliseksi lepopaikaksi”, Tero Sipilä jatkaa.

Sipilä kertoo tapauksesta vuodelta 2007-2008, jolloin talvi oli erikoisen leuto: ” Tuolloin vielä vuodenvaiheessa Saimaalla oli vain muutamissa lahdenpohjissa ohut jää. Jouluna 2007 löytyi abortoitu sikiö jäältä. Naaras oli noussut venevajasta jäälle ja ”synnyttänyt”, keskenkasvuisen sikiön venevajan edustalle jäälle. Syyksi arveltiin jäättömyyden aiheuttamaa stressiä. Ehkä tuokin norppa mielsi venevajan antavan avojäätä paremman suojan.”

Tero Sipilän mukaan havainto on mielenkiintoinen ja se kertonee saimaannorpan älykkyydestä ja sopeutuvuudesta. ”Toisaalta joskus myös hyvin iäkkäät ja sairaat norpat hakeutuvat rannalle, kun uimis- ja sukelluskyky on jo heikentynyt. Tämä venevajanorppa ei tietojen ja kuvien mukaan vaikuta vakavasti sairaalta”, Sipilä pohtii.

saimaannorppa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.