Sitruunaperhosia! Nokkosperhosia! Töyhtöhyyppiä! Suomen Luonto kertoi 40 vuotta sitten kevään tulosta. Sittemmin keväät ovat aikaistuneet, mutta niiden ihanuus on tallella.
25.3.2021Teksti: Antti Halkka
”Vaikka ne kovimmilla pakkasilla vaikuttavat jäätyneiltä, ne heräävät keväällä taas uudestaan.”
Näin johdatteli Suomen Luonto vuoden 1980 toisessa numerossaan kevään voimaan. Lehdessä oli lasten luontopalsta, jossa oli edelliskesänä kerrottu nokkosperhosen kesästä. Nyt nokkos- ja sitruunaperhonen päästettiin lentoon.
”Vain muutamat perhoset talvehtivat aikuisina”, Kaija ja Pekka Keskinen valistivat jutussa.
Joka lehdessä lapset saivat myös jonkin tehtävän. Nyt vuorossa oli lumen sulamisen tarkkailu: häviääkö se nopeammin tasamailta vai notkelmista?
Nuo lumet ovat jo sulaneet.
Kevään ajankohtaisuus on vain kasvanut ja saanut uusia sävyjä. Liian aikainen kevät, otsikoi lehtemme artikkelinsa kolme vuotta sitten. Se kertoi ilmastonmuutoksen vaikutuksista lintuihin.
Kevätkin siis tarvitsee suojelua. Suomen Luonto on kertonut kevään varjelusta jo alkuvuosikymmeninään. Niilo Söyrinkikirjoitti 1961, miten näsiän oksia tuotiin ennen poikki hakattuina kaupunkeihin ja laji harvinaistui, kunnes kevätkasvien kaupustelu kiellettiin asetuksella 1952. Jutun nimi oli Näsiä, keväänihmeellinen pensas, ihmeellinen, sillä se ”uskaltaa puhjeta kukkaan jo kinosten keskelle, yöpakkasiakaan pelkäämättä”.
Myös töyhtöhyyppä ja sitruunaperhonen tulivat jutusta tutuiksi.
Antti Halkka
Antti Halkka toimii Suomen Luonnon toimituspäällikkönä. Hän kirjoittaa lehteen ja sen verkkosivuille luonto- ja ympäristöaiheista. Sää- ja ilmastoasiat ovat yksi kiinnostuksen kohteista. Halkka on koulutukseltaan ekologi (FT).
Tässä numerossa lähdemme vastaan kevätmuuttavia kurkia, teemme retken Hangon Långbodauddenille ja pohdimme, mitä tapahtui lintuparatiisina aikaisemmin tunnetulle Parikkalan Siikalahdelle. Lisäksi tutustumme pähkinän kummaan kumppaniin, raitaiseen pyjamaluteeseen ja erakkomehiläisiin, joita on Suomessa parisataa lajia. Katsomme myös uusin silmin lemmennuolia ampuvaa lehtokotiloa ja kuulemme kahdeksan puolueen vastaukset eurovaalikysymyksiimme.
Tässä numerossa selvitämme, millaisen metsän peukaloinen tarvitsee ja opimme tuntemaan kaksi leppälajia. Tutustumme selkälokkiin ja löydämme ilmasta lintujen lisäksi monenlaista muutakin elämää. Tutkimme miten hyötyvät toisistaan sinivuokot ja muurahaiset, miten vihersammakot uhkaavat asuttamiaan eliöyhteisöjä ja mitä tapahtui, kun teeri ja riekko pesivät lähinaapureina. Lähdemme retkelle itäiselle Suomenlahdelle, tapaamme luontopolkuaiheista blogia pitävän Mika Markkasen ja julkaisemme talvikuvakisan voittajaotokset.