1. KIILTOMITTARI
    Sitä ei välttämättä ihan heti äkkää, vaikka se olisi näkyvillä. Sillä on harmahtava yleissävy, jossa on muotoa rikkovaa raidoitusta. Harmaaseen kallioperään se kätkeytyy hyvin, varsinkin, kun sillä on tapana mennä litteäksi seinämää vasten. Tietyssä kulmassa otsalampun valokeila saa perhosen hohtamaan hopeisena läiskänä, jolloin sen ensimmäisenä huomaa.
  2. LIUSKAYÖKKÖNEN
    Se on kauniin oranssinkirjava ja pitää siipiään supussa, joten se erottuu kyrmyniskaisena muhkurana kallion pinnasta. Kun katsoo lähempää, huomaa hauskat, valkoraidalliset jalat. Liuskayökkönen ja kiiltomittari pitävät samanlaisista luolista, joten toisen nähdessään voi odottaa löytävänsä myös toisen. Molemmat viihtyvät luolissa, joihin ihminenkin mukavasti pääsee menemään.
  3. NEITOPERHONEN
    Sen löytää luolasta päiväperhosista tavallisimmin, mutta silti paljon satunnaisemmin kuin kaksi edellistä. Se pitää siipiä kiinni, joten vain niiden tumma alapinta on näkyvissä. Siipien muoto ja varjo erottuvat kuitenkin helposti. Esimerkiksi Turun Luolavuoren luolassa olen nähnyt kaikki nämä kolme perhosta.

Mäyrämäen uumenissa

aikuistalvehtijatkiiltomittariliuskayökkönenluolaluolaretkeilyneitoperhonenperhosettalvehtiminen

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €