Huhtikuu on parasta kantohankien aikaa pohjoisemmassa Suomessa, usein etelämpänäkin. Vuodet vaihtelevat, mutta se on varmaa, että jossakin vaiheessa yöpakkaset kuitenkin loppuvat ja hanki alkaa huveta ja soseutua kiihtyvää vauhtia.

Jos vesi tippuu autiotuvan räystäältä jo aamupäivällä, tietää, että vaeltajalla on edessä upottava hanki ja raskas päivä. Siksipä on siirryttävä, jos ei yö-, niin ainakin aamuvuoroon. Kun yöpakkasten jäädyttämä hangen pinta kestää hiihtäjän hiihtää, matka joutuu. Toista on, kun aurinko on kivunnut lakipisteeseen ja lähtenyt laskeutumaan kohti iltaa.

Monta astetta lämpimän puolelle nousseet asteet pehmittävät hangen pinnan ja eteneminen muuttuu soseessa kahlaamiseksi. Vielä haasteellisemmaksi eteneminen käy, kun sulamisvedet täyttävät purot, joet ja järven jäät, ja tulva valtaa alavat maat. Silloin on katseltava saappaanvarren mitan riittäviä reittejä ja hakeuduttava korkeammalle, kapeista latvapuroista on helpompi päästä yli.

Arkistressi unohtuu, kun ponnistelujen vastapainoksi saa ihastella kevään saapumista, nauttia luonnon äänistä ja kokemuksista sekä arkielämästä poikkeavista haasteista.

Kolme vinkkiä alkuun

  1. Haasteet on tehty voitettaviksi.
  2. Saappaat ovat hyvät jalkineet vaihtelevissa oloissa.
  3. Varhaiset aamut ovat hiihtäjälle parhaita.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Hiihtovaellus rospuuttoaikaan

VÄLINEET Metsäsukset, sauvat, kumisaappaat huopavuorella, talvikäyttöön sopivat retkeilyvarusteet, vaihtovaatteet vedenpitävästi pakattuna, aurinkolasit ja -voide.
MITÄ MAKSAA Valmiiksi löytyvistä varusteista riippuen kympeistä satasiin, ylärajaa ei ole. Vuokraamalla ja ostamalla käytettyjä varusteita säästää, etenkin jos ei ole varma käytön jatkuvuudesta. Matkakulut, jos lunta on etsittävä kotikontuja kauempaa.
MISSÄ Hyvänä lumitalvena koko maassa, muutoin lumitilanteen mukaan. Parhaimmillaan Lapin erämaissa.

hankiainenharrastushiihtovaelluskantohankiluontoharrastusrospuuttotehtävä luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.