On ihana hiljentyä luonnon pienien ihmeellisten asioiden äärelle ja antaa hektisen arjen jäädä. Minulla ei ole määränpäätä eikä tavoiteltavia kilometrejä.

Hiihdän kiireettä kameran kanssa. Keskityn täysin ympäröivään luontoon ja hiljaisuuteen. Muutaman päivän takainen kova tuuli on kovettanut hangen ja tehnyt siihen käsittämättömän hienoja kuvioita.

Kilpisjärvellä on vielä talvi, ja keväästä kertoo vain pitkään taivaalla pysyttelevä aurinko. Tähän aikaan vuodesta valo on todella mielenkiintoinen.

Keskityn uudestaan hangen kuvioihin. Valon ja varjon leikki pinnalla on kiehtovaa. Kaivan kameran repusta, tarkkailen, sommittelen ja kuvaan. Samalla mietin, miten hämmästyttävän upeita yksityiskohtia lumisesta luonnosta löytyy.

Täällä pohjoisessa talvea on vielä jäljellä, ja saan ihailla lumen muotoja vielä toukokuulle saakka. Sitten pikkuhiljaa kevät saapuu myös tänne, ja purot ja joet virtaavat vuolaina.

Silloin hiljaisuus vaihtuu lintujen viserrykseen ja tuulen muokkaamat kuviot tuntureiden kukkaloistoon. Silloin myös monot vaihtuvat kenkiin, ja luontoon pääsee samoilemaan jalan. Myös valo muuttuu, ja jokaisessa vuodenajassa on jotain kiehtovaa. Vaikka valokuvaaminen on minulle tärkeää, tärkeintä on kuitenkin se levollisuus mitä luonto antaa.

Kolme vinkkiä alkuun

  • Opettele sommittelua, katsele kuvia ja maalauksia, havainnoi ympäristöä. Valokuvaaminen on muutakin kuin tekniikka.
  • Kiinnitä huomiota valoon ja varjoihin.
  • Nauti luonnosta, aina ei tarvitse ottaa valokuvia.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Luontokuvaus

VÄLINEET Ulkoiluun sopivat vaatteet ja varusteet, kamera. Kännykän kamera riittää.
MITÄ MAKSAA 150 eurosta ylöspäin. Luonnosta nauttiminen on ilmaista.
MISSÄ Kaikkialla, myös lähiluonnossa ja kaupunkiluonnossa.

Kuva: Merja Paakkanen

lumitehtävä luonnossavalovalokuvaus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.