Nyt on aika ottaa haltuun piparkakkumausteet ja joululaulut! Joulu on jo ovella, ja luonto näkyy juhlan perinteissä. Testaa tietosi ja opi uutta: näillä knoppitiedoilla voit myös loistaa jouluna.

1/11

Mikä joulukorteista tuttu lintu on kuvassa? Vinkki! Kortteihin kuvataan usein koiraslintu, kuvassa on naaras.

Kuva: Reijo Juurinen / Havaintokirja

Varpunen

Punatulkku

Punatulkkunaaras on selvästi koirasta himmeämmän värinen, mutta musta päälaki, valkoinen siipijuova ja vankka nokka paljastavat tutun joulukorttilinnun.

Viherpeippo

Mustapääkerttu

2/11

Joulurauhan ajatellaan ulottuvan metsän eläimiin asti, ja luontoaiheisia joululauluja on paljon. Mikä näistä eläimistä EI esiinny joululaulussa Nisse-polkka?

Nisse-polkassa juhlivat myös puput. Kuva: Pirkko Siukonen / Havaintokirja

Kettu

Hiiret ja karhu mainitaan laulussa moneen kertaan, myös tyytyväiset varpusrouvat löytyvät sanoista. Kettua ei ole kirjattu riimeihin, mutta luultavasti repolainenkin oli silti menossa mukana!

Varpunen

Karhu

Hiiri

3/11

Talvipäivänseisaus on juuri joulun alla, 21.12. Silloin päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhyimmillään. Kuinka paljon pidemmästä päivästä jouluaattona saadaan nauttia (paitsi kaamosalueella)?

Kuva: Mauri Mahlamäki / Vastavalo

15 sekuntia

Minuutin

Päivän pidentyminen nopeutuu kevättä kohti, ja hurjimmillaan tahti on monta minuuttia vuorokaudessa. Keskellä talvea muutos on paljon hitaampi.

15 minuuttia

4/11

Joulutähti on suosittu juhlakauden kukka. Mistä laji on alun perin kotoisin?

Kuva: Meyers Konversations-Lexikon 5.Auflage 1893–1901 Bibliogr.Institut.in Laipzig Euphorbiaceen

Siperiasta

Välimeren alueelta

Väli-Amerikasta

Joulutähti esiintyy villinä Meksikossa ja Guatemalassa. USA:n ensimmäinen Meksikon ministeri ja kasvitieteilijä Joel Roberts Pointsett lähetti joulutähtiä maatilalleen kasvatettavaksi jo 1826. Hänen nimensä ikuistui kasvin englanninkieliseen nimeen Pointsettia. Vierähti kuitenkin yli vuosisata, ennen kuin pitkävartisesta leikkokukasta jalostettiin joulunpunainen ja huoneilmaa sietävä ruukkujoulutähti. Se tapahtui Euroopassa norjalaisten toimesta vasta 1960-luvulla.

5/11

Jouluna herkutellaan pähkinöillä, mutta nimitys ei aina ole tieteellisesti oikein. Kasvitieteessä pähkinä on avautumaton, kovakuorinen ja yksisiemeninen hedelmä. Vaihtoehdoista vain yksi on oikeasti pähkinä, mikä?

Kuva: Catricorn / Flickr (CC BY 2.0)

Maapähkinä

Cashewpähkinä

Saksanpähkinä

Hasselpähkinä

Pähkinöitä ovat hasselpähkinän lisäksi esimerkiksi kastanjat. Saksanpähkinä on luumarja, cashewpähkinä on pähkylä ja maapähkinä on palkohedelmän siemen. Tiesitkö, että maapähkinä kuuluu hernekasveihin?

6/11

Mistä linnusta lauletaan haikeassa Sylvian joululaulussa? Tarkka laji ei ole selvillä.

Kuva: Waferboard / Flickr (CC BY 2.0)

Sirkusta

Tiaisesta

Kertusta

Sylvia on kerttujen lintuheimon tieteellinen nimi. Ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, onko laulussa vangittu mustapääkerttu, lehtokerttu vai kenties joku muu.

Lue lisää: Sylvian joululaulun lintu on ehkä määritetty väärin

Rastaasta

7/11

Etenkin brittiläiseen jouluperinteeseen kuuluva misteli on hiljattain löydetty myös Suomesta. Millainen kasvi misteli on?

Kuva: Garry Knight / Flickr (CC BY 2.0)

Kivipintaan kiinnittyvä itiökasvi

Muiden puiden oksilla kasvava puoliloinen

Misteli kasvaa esimerkiksi pihlajan, lehmuksen ja omenapuun seuralaisena. Se vie isäntäpuultaan muun muassa vettä.

Muutama vuosi sitten misteli havaittiin meilläkin Turun seudulla, jossa on nyt lisääntyvä kanta. Jokainen uusi havainto mistelikasvustosta on arvokas. Ilmoituksen voi lähettää osoitteeseen puutarharuissalo@utu.fi.

Uposlehtinen vesikasvi

8/11

Pian taas jännitetään, kuka löytää joulupuurostaan mantelin. Mikä näistä kasveista on mantelin lähin sukulainen?

Mantelipuu. Kuva: Avishai Teicher (CC BY 2.5)

Persikka

Manteli kuuluu samaan Prunus-kasvisukuun kuin persikka ja aprikoosi, kotimaisista kasveista tuomi. Sukulaisuuden huomaa kun katsoo persikan kiveä ja etenkin sen sisältä löytyvää siementä. Yhdennäköisyys on huomattava!

Granaattiomena

Saksanpähkinä

9/11

Lapissa valkoinen joulu on lähes varma, mutta monenako viimeisestä viidestä jouluaatosta lunta on riittänyt Helsinkiin asti?

Kuva: Satu Mali / Havaintokirja

Yhtenä

Vuonna 2018 lunta oli koko maassa. Samana vuonna Utsjoella oli vähiten lunta viidestä jouluaatosta, 17 senttimetriä. Lähde: Ilmatieteen laitos

Kahtena

Kolmena

Neljänä

10/11

Suklaa on monille joulun ykkösjuttuja. Se valmistetaan kaakaohedelmän sisältämistä siemenistä. Miten nuo kaakaopavut käsitellään ennen herkkujen valmistusta?

Kuva: iStockphoto

Keittämällä

Paahtamalla

Fermentoimalla

Kaakao fermentoidaan auringossa muutaman päivän ajan. Käymisprosessi tuo sen maun kunnolla esiin.

11/11

Piparkakkumausteista kaksi kuuluu samaan heimoon, inkiväärikasveihin. Toinen on tietty inkivääri, mutta mikä seuraavista on sen sukulainen?

Kuva: Marco Verch / Flickr (CC BY 2.0)

Neilikka

Kardemumma

Inkiväärin ja kardemumman kanssa samaan sukuun kuuluu myös esimerkiksi kurkuma! Kaikkien kolmen lajin alkuperä on Kaakkois-Aasiassa tai Intiassa.

Mausteneilikka kuuluu myrttikasveihin ja pomeranssi on sitrus.

Pomeranssi

					
					
				
joulujouluperinnetestaa tietositestitvisat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.