Tuusulassa sijaitseva Sarvikallio on mukava päiväretkikohde. Uudenmaan maakuntajärven, Tuusulanjärven eteläpuoliskon länsirannalla kohoava vaikuttava kallio upeine näkymineen on alueen kuuluisin luontonähtävyys. Kallion laki kohoaa järven pinnasta noin 25 metrin korkeuteen ollen Tuusulanjärven rantojen korkein kohta.

Koko alueeseen tutustuu parhaiten kiertämällä Seittelinreitin, joka on noin 3,7 kilometrin pituinen. Vaihtelevia näkymiä sisältävän reitin varrelle osuu niin vanhaa metsää, viljelysalueita, Seittelinlahden kosteikkoa kuin järvenrantaa kallioineen.

Reitti on pääosin kovapintainen ja sorastettu, joten liikkuminen esimerkiksi lastenvaunujen kanssa on mahdollista. Korkeuseroja matkan varrella on jonkin verran, mikä on hyvä huomioida, jos reittiä lähtee kiertämään. Vaihtoehtona on myös tehdä lyhyempi lenkki, jolloin matkan pituus on noin kaksi kilometriä. Reittiä suositellaan kuljettavaksi myötäpäivään.

Taukopaikalta näkymä Seittelinlahden kosteikolle.

Sarvikalliolla on myös kulttuurihistoriallista merkittävyyttä. Se oli alueen tunnetun taideyhteisön kohtaamispaikka, ”Pikku-Kolina” myös tunnettu, jossa on ikuistettu näkymiä järvelle. Lähes vastapäätä, hieman pohjoiseen järven itärannalla sijaitsee maankuulu Halosenniemi, taidemaalari Pekka Halosen hirsinen ateljeekoti, joka toimii nykyään museona.

Seittelinreitin polut ovat sorastettuja ja sen ansiosta helppokulkuisia.

Suuri osa Seittelinreitistä kulkee Sarvikallion luonnonsuojelualueella, jota on laajennettu vuonna 2022. Alueella kasvaa pääosin tuoreita ja lehtomaisia kuusivaltaisia metsiä, joissa on muun muassa sopivaa elinympäristöä liito-oravalle. Maa- ja lahopuuta on kohtalaisesti.

Sarvikallion kivikkoa.

Sarvikallion laella on kaksi tulentekopaikkaa, mutta metsä- ja ruohikkopalovaaran aikaan tulenteko niissä on kielletty. Lähistöllä on puuliiteri sekä tavallinen että esteetön käymälä. Aivan järven rannalla on laituri, jonne pääsee tukevia puuportaita pitkin.

Alueella on paljon lehtipuustoa.

Seittelinreitti on hyvin merkitty, lähtö- ja paluupiste ovat pysäköintipaikalla Sarvikalliontien varrella. Pysäköintialueen reunalla on alueen opastaulu. Lähin bussipysäkki on noin 1,7 kilometrin päässä, Paijalan koulun kohdalla. Maaston kulumisen ehkäisemiseksi retkeilijöiden on hyvä pysyä merkityillä reiteillä. Aluetta hoitaa Uudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvi yhdessä Tuusulan kunnan kanssa.

Sarvikallion alue

halosenniemipäiväretkiretkivinkitRetkivinkkituusula

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.