Taivaankansi all-sky -kameralla

All-sky -kameraksi kutsutaan revontulikameroita, jotka on varustettu täyden 180 asteen pyöreän kuvakulman antavalla objektiivilla. Näin samaan kuvaan saadaan mahtumaan koko taivaankansi. Näitä all-sky -kameroita on Suomessa useissa paikoissa, aina Kilpisjärven ja Kevon korkeudelta Hankasalmelle. Osa kameroista on tutkimusinstituuttien ylläpitämiä, mutta joukossa on myös harrastusjärjestöjen ja yritysten kameroita. Kameroiden kuvat jaetaan yleensä verkkoon käytännössä kaikkien katsottavaksi noin minuutin välein. Kuvista voi päätellä, missä päin Suomea on selkeää, ja seurata revontulien käyttäytymistä ja näin ennustaa tulevaa aktiivisuutta.

Videossa on koostettu Kilpisjärvellä sijaitsevan Kilpissafarit yrityksen kameran 10 sekunnin välein ottamista kuvista koko yön kestävä video. Kuvan yläosassa näkyy Saanan profiili pohjoisessa, Kilpisjärven tasainen jää näkyy lännen suunnassa. Kellonaika juoksee kuvan alareunassa. Kirkas liikkuva läiskä taivaalla on maisemaa valaiseva kuu. Videolla voidaan nähdä useita saman yön aikana tapahtuvia revontulinäytelmiä, eli revontulialimyrskyjä. Näiden aikana revontulet kulkeutuvat ensin kasvuvaiheen aikana etelään, esim. videon alusta kello 22:08 saakka. Tämän jälkeen näytelmä lähtee purkautumaan eteläisimmästä kaaresta heti 22:08 jälkeen ja revontulet kirkastuvat. Purkautumista seuraa laajenemisvaihe, jonka alussa revontulet täyttävät taivaan ja taivaalla nähdään hyvin erilaisia muotoja ja värejä. Tämän jälkeen revontulet hiipuvat pois, taivas lähes tyhjenee, mutta vähitellen kohti etelää liikkuvat muodot alkavat antaa lupausta uudesta revontulinäytelmästä.

Tämän kyseisen kameran kuvia voi katsella pimeän aikaan osoitteesta https://kilpissafarit.fi/nettikamerat/. Samalla sivulla on kaksi normaalia kameraa näyttämässä Kilpisjärven maisemia valoisan aikaan.

Time-lapse -kuvaa Kilpisjärveltä

Time-lapse videoksi kutsutaan sellaista videota, jossa kameralla otettuja peräkkäisiä kuvia yhdistetään videoksi. Näillä videoilla myös revontulista voi luoda hieman nopeutettuja videoita, jotka näyttävät hienosti revontulien käyttäytymisen. Tässä videossa yksi kamera on asetettu jalustalle ottamaan kuvia 1 sekunnin valotusajalla 1 sekunnin välein. Käytetyssä kamerassa on sisäinen ajastin, mutta saman toiminnon voi tehdä myös ohjelmoitavalla kaukolaukaisimella. Kamerassa oli 14 mm objektiivi aukkoarvolla f/1.4. Kameran herkkyys oli asetettu arvoon ISO2000. Videota varten kuvat rajattiin videon kuvamuotoon ja videossa niitä näytetään 10 kuvaa sekunnissa nopeudella. Video on kuvattu talvella 2017–2018 Kilpisjärven lähimaastossa revontulien katseluun tarkoitetun lasikattoisen arkin lähellä.

Lue lisää revontulista Suomen Luonnosta 1/2019!

Videot ja teksti: Jouni Jussila

aurora borealisKilpisjärvilappirevontulet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.