Pyysimme lukijoiltamme kuvia siitä, millaisia tunteita luonto ja ympäristö herättävät. Kisaamme tuli yli 70 hienoa otosta. Niiden joukosta parhaat valitsi ympäristötutkija Panu Pihkala, jonka kommentit löytyvät kuvien alta. Päivi Tjukanov, Päivi Pälvimäki ja Mikaela Asp saavat palkinnoksi Pihkalan uutuuskirjan Mieli maassa? (Kirjapaja). Onnea! Kilpailun kuvasatoon voi tutustua täällä.

Valokuvaa luonnon voima

1. Toivo

Kuvauksellisesti upea otos, johon on liitetty moniulotteinen tunne­idea. Vaikeiden ympäristötunteiden kanssa jaksamisessa on olennaista kyky löytää jokaisesta päivästä jonkinlaista merkitystä. Sinänsä arkiset asiat, kuten kastepisarat, ovat samalla mahdollisuus päivittäisen kauneuden kokemiseen. Jokainen päivä voi olla sekä uusi alku että osa ikivanhaa ketjua.

2. Yhteenkuuluvuuden tunne. Vesiluonto ja -ympäristö ovat minulle kaikki kaikessa. Vesi ottaa vastaan tunteita ja peilaa niitä eheyttävästi takaisin. Kuva on suojellulta ja erämaiselta Iso-Simijärveltä, jossa suppasin ja uin viime kesänä. Päivi Pälvimäki, Turku

2. Yhteenkuuluvuuden tunne

Yhteenkuuluvuus on tunnesana, joka löytyy myös Mieli maassa? -kirjasta. Kuvaaja on taitavasti ilmentänyt eri elementtien yhteenliittymistä ja luonut kiehtovan sommitelman. Ihminen hahmottuu selkeästi esiin, mutta kasvot jäävät veden hämärään: hieno symboli yhteensulautumisesta ja kuitenkin oman minän säilyttämisestä. Kuvaaja myös kiteyttää sanallisessa kuvauksessaan hienosti veden roolia.

3. Solskenräv. Ung räv fotograferad på Brändö, Åland. Att få komma nära ett vilt djur är en oslagbar känsla av hur ovärdelig naturen är. / Nuori kettu on kuvattu Brändössä Ahvenanmaalla. Kun saa kohdata villieläimen, tulee vahva tunne siitä, kuinka korvaamaton luonto on. Mikaela asp, Finström

3. Solskenräv

Hyvin kaunis kuva, jossa ketun oranssi kietoutuu auringon sävyihin. Kuvaaja käsittelee tekstissään olennaista teemaa: jotkin ympäristötunteet ovat niin syvästi koettuja, ettei niitä oikein voi tyhjentävästi pukea sanoiksi. Ympäristötunteiden sanoittaminen ja tunnistaminen ovat monella tavoin hyödyllistä toimintaa, mutta samalla on hyväksyttävä se, että kokemuksiin ja tunteisiin jää aina sanoin tavoittamattomia ulottuvuuksia. Lajienvälisen kohtaamisen teema on myös tärkeä.

kuvakilpailuvalokuvausympäristötunteet

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!