7/2024

Kiuru on edelleen yksi niistä, jotka ovat liikkeellä varhain, mutta on myös aikaisia tunnustelijoita. Kun muutoksen tuulet puhaltavat lumiin ensimmäisiä pälviä ja keli heilahtaa plussalle, liiankin aikaisia voi olla liikkeellä. ”Liian” sen vuoksi, että jo seuraavat pakkaset ja lumisateet voivat vaikeuttaa ravinnonsaantia kohtalokkaaksi. Mutta silti on kiire katsastamaan kevättä, pesintää ja reviiriä.

Ihan ensimmäisiin muuttajiin kuuluu nykyään merihanhi, isokokoinen varhaisen kevään saapuja, kuva yllä. Merihanhi on sitkeä lintu ja höyhenpeitteen alla on mukava rasvakerros.

Töyhtöhyyppä hangella

Töyhtöhyyppä voi innostua sekin aika varhain. Joskus hyypät tekevät myös nopean paluumuuton yli Suomenlahden Viroon ja tulevat uudestaan kun olosuhteet helpottavat.

Mustavaris kestää kylmää, osa talvehtiikin aika lähellä. Niinpä mustavaris on myös yksi kiirehtijöistä. Ensimmäiset uuttukyyhkyt voivat muuttaa vielä aika talviseen maisemaan.

Laulu- ja kyhmyjousenet voivat helposti vaihtaa talvehtimispaikkaa pohjoisemmaksi.

Lumisade on yllättänyt sänkipellolla ruokailevan laulujoutsenparin

Joistain lajeista, esim lokeista ja monista vesilinnuista on vaikea arvioida, ovatko ne talvehtineet lähelläkin merellä jäätilanten mukaan vai ovatko saapuneet kauempaa. Harmaalokki on jo kierrellyt sisämaan järvillä ja kottarainen sekä uuttukyyhky on havaittu, kertoo Birdlife. Niitä kaikkia myös talvehtii hyvin vähäisessä määrin.

Mutta pian kannattaa olla tarkkana, kun lounaistuuli puhaltaa ja on lämpöä ja hyvä keli – vaikkei ihan vielä.

kyhmyjoutsenlaulujoutsenmerihanhiMustavaristöyhtöhyyppäuuttukyyhky

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €