Palmuöljyn kysyntä kasvaa ja öljypalmuille on saatava lisää viljelyalaa. Nopeimmin se käy polttamalla. Indonesian ja Malesian metsäpaloissa menee nyt paitsi sademetsää myös suota, jonka paksut turvepatjat palavat sitkeästi. Seurauksena on luonnon monimuotoisuuden väheneminen, ilmastonmuutoksen kiihtyminen ja hengitysilman pilaantuminen. Turpeeseen on sitoutunut kymmeniä kertoja enemmän hiiltä kuin kaikkiin Suomen soihin.

Kosteikkoekologian dosentti Jyrki Jauhiainen ja suometsätieteen professori Harri Vasander kirjoittivat Helsingin Sanomissa 2.11.2015, miten ”Kaakkois-Aasian kuivatetuilla turvemailla tuotetaan paljon palmuöljyä, jota teollisuus käyttää länsimaissa myytävissä elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa. Välillisesti Indonesian palojen aiheuttajia on myös suomalaisissa keittiöissä ja kylpyhuoneissa.”

Tunsin piston rinnassani, sillä en ole pitkään aikaan muistanut tarkkailla ostoksiani. Haluaisin että yritykset kantaisivat vastuun, tuntuuhan jonkin purtilon ostamatta jättäminen kovin pieneltä teolta. Mutta yritetään. Nyt syyniin elintarvikkeet, saippuat, shampoot ja kosmetiikka.

Elintarviketeollisuus on suurkuluttaja. Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan puolet kaikesta pakatusta ruuasta sisältää palmuöljyä. Suosio perustuu edulliseen hintaan ja öljyn ominaisuuksiin, sillä palmuöljy kestää kuumennusta ja antaa tuotteille hyvän maun.

Palmuöljyä sisältävät muun muassa monet

Palmuöljy on nykyisin mainittava elintarvikkeen tuoteselosteessa. Merkinnät ovat: Palmuöljy (palm oil) ja palmunydinöljy (palm kernel oil).

Kun pengoin pikaisesti oman pienen lähikauppani valikoimaa, löysin palmuöljyä muun muassa Unileverin Flora ja Lätta -margariineista, Dr. Oetker -pizzoista ja Mama-valmisnuudeleista. Ilahduin kun huomasin, että Oolannin ranskanperunoissa on sentään rypsiöljyä.

Unilever ilmoittaa käyttävänsä margariinien valmistamisessa jäljitettävää ja sertifioitua palmuöljyä. Sertifikaatin nimi on RSPO (Roud Table of Sustainable Oil). RSPO on kansainvälinen yhdistys, joka pyrkii takaamaan palmuöljyn kestävän tuotannon.

Palmuöljyn suurin ostaja meillä on Neste Oil, joka valmistaaa siitä biodieseliä. Yrityksen käyttämä öljy on sertifioitua. ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) ja RSPO -sertifikaattien pitäisi taata, että öljy on tuotettu vastuullisesti. Oman ilmoituksensa mukaan Neste Oil ostaa öljyä tiloilta, joiden tarkan sijainnin ja historiatiedot se tuntee. Niiden avulla yritys pyrkii varmistamaan, että plantaasit eivät ole laajentuneet tai laajentumassa kielletyille alueille.

Biodiesel on selkeä tapaus, mutta kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa merkintä on hyvin kirjavaa ja tuoteselosteet kannattaa tutkia tarkkaan. Merkitsemistapoja on paljon ja kirjasin on yleensä pienenpieni. Mukana pitäisi olla suurennuslasi ja lunttilappu!

Ole tarkkana, jos tuoteselosteessa on nämä maininnat:
Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palm olein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hydrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol, Laureth-7, Steareth-2, Cocamide MEA (fatty acid-derived) Cocamiede DEA (fatty acid derived), Stearamidopropyldimethylamine, Cetyltrimethylammonium chloride, Isopropylmyristate, Caprylic/capric Trigylceride, Fatty Isethionates (SCI), Alkylpolyglycoside (APG), Laurylamine oxide (Luettelon lähde: RSPO)

Kun työkaverini näki listan hän kauhistui: ”Herranen aika! Miten tuo voi olla laillista? Ja kuluttajanko pitäisi nyt muistaa nuo kaikki ja tehdä sitten valistuneita päätöksiä? Seisoa hyllyjen välissä google ja suurennuslasi käsillä.”

Palmuöljyvapaita hygieniatuotteita ja kosmetiikkaa saa ainakin Ruohonjuuresta; Sonett ja Ole Hyvä ovat rapsi- tai kookosöljypohjaisia. Palmuöljyä ei liioin ole Dr. Bronner´s -sarjan nestemäisissä tuotteissa, Provida-tuotteissa eikä KHadi-sarjassa.

“Sen sijaan Ecover ja Lilly´s Eco Clean -tuotteissa on sertifioitua palmuöljyä”, markkinointi- ja ostopäällikkö Johanna Koskinen Ruohonjuuresta kertoo. ”Lavera käyttää myös joissain tuotteissaan palmuöljyn johdannaisia, mutta ne täyttävät tiukkakriteerisen NaTrue-serfitikaatin tarkat ohjeistukset.”

(Jälleen uusi sertifikaatti!)

Myös Pohjoismainen Ympäristömerkki Joutsenmerkki suhtautuu pamuöljyyn vakavasti. ”Joissakin tuotteissa voi teoriassa olla palmuöljyä, esimerkiksi ajoneuvon polttoaineissa. Kaiken palmuöljyn on kuitenkin oltava sertifioitua eikä palmuöljyyn perustuvia tuotteita ole vielä hyväksyttyjen joukossa”, Ympäristömerkintä viestittää.

Sertifikaatteja on kritisoitu paljon. Esimerkiksi Greenpeace ei luota niihin. Myös Finnwatch löysi 2014 esimerkiksi Neste Oilin ja Paulig-konsernin sertifikaatin omaavista palmuöljytoimittajista paljon huomautettavaa. Raportissa keskityttiin työoloihin (Viidakon lait palmuöljytuotannossa). Hyvä uutinen on se, että ainakin Neste Oil tarttui ongelmiin ja päätti selättää ne.

Palmuöljyn välttäminen on vaikeaa, mutta yksi kannustin on vielä kopassa. Elintarvikkeissa palmuöljyn välttämistä vauhdittaa rasvahappokoostumus. Kansanterveyslaitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankin (Fineli) mukaan palmuöljy sisältää 49 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja, joita pitäisi sydämen ja aivojen terveyden takia välttää. Vertailun vuoksi: rypsiöljyssä tyydyttyneitä rasvahappoja on kuusi prosenttia, oliiviöljyssä 14.

Lue nettisivuiltamme Kaakkois-Aasian palojen vaikutuksista Kuala Lumpurissa: https://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/kaakkois-aasia-savuaa/

Edit: Lisätty luettelon lähde 15.37.

palmuöljy

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.