Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen

Herkät harajuuret

Mökkitiemme päässä kasvaa harajuuria. Harmikseni ne olivat ehtineet jo kukkia ja siemenet olivat kypsymässä, kun menimme juhannuksena mökille. Hankala oli kuvatakin itikoiden kiusatessa ja ruohon peittäessä niitä. Lähdin aamulla varhain Hiidenportille ja yllätyin, kun Palolammen P-paikka olikin tyhjä! Onnessani lähdin katselemaan paikkoja ja nautin suunnattomasti tutuista maisemista, kohteista ja tuoksuista. Tervapääskyt lensivät rotkon yllä. Peukaloinen lauloi pyrstö pystyssä niin kuusen latvassa kuin kaatuneen kuusen juurakolla. Polun vierellä lensi metsämittareita runsaasti vähän väliä. Mutuja en vaan nähnyt. Polulle kuulin niin sinipyrstön kuin pikkusieponkin laulua ja onnistuin näkemäänkin ne tuokion, kun pitkään yritin. Helteen yltyessä hetteestä täytin vesipulloni ja kuljin polkua, jonne mäyrä oli tiputtanut ulosteitaan. Rupikonna väisti minua poiketen helteessä polulta ja kun aloin kuvata sitä, se kääntyi ikään kuin poseeraamaan. Kun saavuin lahonneita ja osin särkyneitä pitkoksia jo väsähtäneenä herttakaksikkojen luo, yllätyin, kun harajuuretkin kukkivat siellä komeasti. Niinpä itikat ja paarmat seuranani koetin kuvata harajuuriakin. Metsän siimeksessä on vilpoisampaa kuin auringon paisteessa helteessä.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen, Hiidenportin kansallispuisto 26.5.2022