Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Matti Hilli

Kevään muuttajat Tolkinkylässä

KOKO SEN KAHDEN VUOSITUHANNEN AJAN, JONKA JOKI ON VIRRANNUT NYKYISESSÄ UOMASSAAN, ovat muuttomatkaansa pohjoiseen tai koilliseen matkaavat joutsenet ja hanhet levähtäneet Tolkbyn kylän (”tulkin kylä”) kosken suvannossa. Ruokavarojen alkaessa keväällä huveta, talvehtimisalueillaan itsensä rasvaisiksi syöneet vesilinnut, ja kevään edetessä niiden munat ovat tuoneet nälkäisille talonpojille tervetulleen lisän ruokapöytään. – Tolkbyn kosken (nyk. Ruutinkoski) jälkeen alkaa pitkä, matala ja kivinen koskijakso, jota etenkään isommilla aluksilla ei pysty nousemaan. Ehkä kosken lähellä asui tulkki siksi, että ylävirtaa nousseet kauppiaat kohtasivat suvannossa vedenjakajan takaa keveillä haapioillaan tulleet turkismetsästäjät ja ostivat heiltä turkiksia, jotka saattoivat päätyä kaukaiseen Bysantin valtakuntaan saakka. Kauppiaat kutsuivat jokea kapeikkoa tarkoittavalla, sanasta ”hals” johtuvalla nimellä ”Helsingaa” ja metsästäjät puolestaan omalla kielellään ”Vanajan takaiseksi joeksi”.
Valokuvaaja: Matti Hilli, Helsinki/Vantaa, Vantaanjoki, Ruutinkosken suvanto 20.3.2016