Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Tuula Vilva

Narsketta kuusikossa

Kun hiljentyy kuuntelemaan syksyisen luonnon ääniä, voi silloin tällöin kuulla narsketta kuusikosta ja löytää oravan istumassa oksalla käpy käsittelyssä. Päästäkseen käsiksi siemeniin, orava jyrsii narskutellen irti suomuja, jotka ovat kovettuneet käpyjen kypsyessä. Kuusen siemenet ovat hyvää ravintoa, ei ainoastaan oraville vaan myös monille muille metsän eläimille. Käpyjen kypsyessä niiden väri muuttuu vaalean vihreästä vähitellen ruskeaksi, yhteys kuusen vesivirtaukseen katkeaa ja kävyn vesipitoisuus vähenee. Pehmeät suomut kovettuvat ja muodostavat lujan suojan suomujen välissä kypsyville siemenille, jotka kevättalvella (pääosin maalis- huhtikuussa) varisevat maahan suomujen avautuessa. (kts. artikkeli : "Kukkiiko kuusi, saadaanko siementä?" /05.11.2011/ Metsäntutkimuslaitos)
Valokuvaaja: Tuula Vilva, Vantaa 20.09.2014