Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Sirkka Tervo

Pakkasyön taikoma "kermakakku"

Lähdimme siskoni kanssa katsomaan jos vielä löytyisi viimeiset pakkasyön kovettamat hiihtohanget jonkun metsätien "liikkumattomilta" lumilta. Molempien silmät kiinnittyivät asfalttitien lähellä olevaan outoon möykkyyn. Menimme katsomaan ja näimme tämän vaahtotornin. Pieni sammalpeitteisestä metsästä laskeva tulvaoja oli taikonut noin 70 cm korkean tiiviin möykyn. Oja oli tosi pieni, noin 20 cm leveä ja se pulputti vettä tuon muodostelman alle ja siitä viereiseen tieojaan. Päivä oli huhtikuun 28 ja kello oli noin seitsemän aamulla. Yöllä oli ollut reilusti pakkasta. Vaahtomuodostelma oli tallella vielä kolmisen tuntia myöhemmin kun tulimme takaisin. Hiihtoreissu onnistui hyvin, metsätiellä oli kova hanki ja vauhtia piti hillitäkin hurjissa mäenlaskuissa. Pari kertaa lumi loppui pienellä matkalla ja sukset piti ottaa kainaloon. Hiihtoa tuli kuitenkin kymmenisen kilometriä. Monena vuonna olemme hiihdelleet täällä Nurmeksen saloseuduilla vielä toukokuun puolella. Nyt tuo "kermakakku " vielä kruunasi reissun. Olisi kiva jos asiantuntija kertoisi miten vaahto nousee noin ylös ja noin tiiviiksi patsaaksi. Voi olla että sisältä vaahto oli jäässä...?
Valokuvaaja: Sirkka Tervo, Nurmeksen Petäiskylä 28.4-19 klo 7