Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Samu Aaramaa

Peukaloisen aamulaulu

Taivallan vanhassa metsässä, jossa puut kasvavat naavaa. Kaatuneilla puilla on paksu sammalkerros. Tuuli humisee korkealla puissa. Linnut laulavat. Toiveissani on saada kuva yhdestä pienimmästä, peukaloisesta. Kuljen vanhan metsän sydämeen, aistien sen kaikilla aisteillani. Yritän erottaa lintujen laulun joukosta sen mitä etsin. Aikani käveltyäni kuulen vihdoin pienen, mutta kuuluvan linnun laulun. Tiedän olevani vielä kaukana. Lähestyn linnun ääntä kaikessa rauhassa. Tiedän peukaloisen olevan rohkea, mutta en halua häiritä sitä edes pienellä eleellä. Metsä on hänen, ei minun. Kuulen kun lintu vaihtaa paikkaa, kierrellen ylpeänä ympäri reviiriään. Tiedän lähistöllä muutaman otollisen kuvauspaikan ja lähestyn niitä. Sopivalle paikalle päästyäni jään odottamaan näytöksen päätähteä. Peukaloinen vaihtaa paikkaa ympärilläni ja alan jo miettiä onko meillä sama käsitys siitä hyvästä paikasta. En silti liiku, odotan, kuuntelen ja katselen linnun liikkeitä. Vihdoin se lennähtää lähietäisyydelle pienen kuusen nokkaan laulamaan. On aamu ja tiheässä metsässä on vielä hämärää. Joudun ajaa kamerani lähes äärirajoille. En voi kuin toivoa parasta kuvien suhteen. Silti kokemus itsessään on jo palkitseva, löysin sen mitä etsin.
Valokuvaaja: Samu Aaramaa, Tampere 3.6.2023