Kirjaudu
Tilaa lehti
Kirjaudu

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostomuodot: jpg, png, jpeg.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Jukka Seppälä

Rohkea valkoinen vakiovieras

Tammelan Kuivajärven ja siihen laskevan Turpoonjoen rannoilla liikkui juhannuksen ja elokuun lopun välillä huomiota herättävä valkea heinäsorsa. Kyse on ilmeisesti ns. leukistista, eikä albiinosta, koska sen niskassa oli pieni musta poikkiviiva ja silmät olivat normaalit mustat. Sen käytös oli epätavallinen, se oli paljon uteliaampi ja rohkeampi kuin seuranaan ollut normaalivärinen heinäsorsa. Nähdessään ihmisiä rannalla, tämä erikoisuus nousi maihin ja käveli vajaan metrin päähän tervehtimään. Varovaisempi seuralainen jäi metrin taaemmas narskuttamaan varoituksia. Tämä rituaali toistui joskus päivittäin. Välillä mukana oli neljän normaalin heinäsorsan ryhmä, joiden kanssa se aterioi rannalla yhdessä hyvässä sovussa.
Valokuvaaja: Jukka Seppälä, Tammela, Kuivajärvi 18.7.2019