Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen

Täpläpapurikko mökillä -eka havis Kainuussa

Olimme mökillä viikonlopun vietossa, kun huomasin kuistilta perhosen riippumattopaikalla maassa liikehtien syyskuun auringon lämmössä. Mainitsin siitä miehelleni, joka oli siivoamassa pihan reunoilta mädäntyviä nummitatteja. Riensin hakemaan kameran ja kuvaamaan sitä. Siellähän se oli käyden nummitatinkin päällä. Kovin oli jo rähjääntyneen oloinen. Kuvasin sitä ja jätin sitten sen omaan rauhaan jatkaen hommiani. Mietin, mikä laji oli kyseessä ja mieleeni tuli täpläpapurikko, joten googletin sen ja totesin, että tuntomerkit passaavat siihen. Olinhan nähnyt sen Neulamäen vanhassa metsässä Kuopiossa useamman kerran aiemmin. Eka kerran näin sen luonnonkukkaretkellä 15.6.2014 Timo Perätien opastuksella. Näin sen myös viime ja toissa kesänä kesäkuun puolivälissä siellä. Ihmettelin sen levinneisyyskarttoja kaikissa lähteissä, joita kävin läpi. Ne olivat mökkiämme etelämpänä. Niinpä otin yhteyttä Kainuun Ely-keskuksen Reima Leinoseen havainnostani kuvan kanssa. Pian hän vahvisti lajin todeten, että se on toista sukupolvea ja ensimmäinen havainto Kainuussa.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen, Honkarinne, Sotkamo 11.9.2021