Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

  • Kuva

  • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
    Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

    Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

    Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

    HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
  • Video

  • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
  • Kuvan tiedot

  • Henkilötiedot

  • Kuvan käyttöoikeus

    Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
  • Ehdot

    Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Sami Korhonen

Valaisevia yöpilviä

13. - 14.8. 2015 välisenä yönä näkyi miellyttävästi noita harso-/huntumaisilta rakenteilta näyttäviä yöpilviä. Ne muodostuvat vesijääkiteistä, jotka tiivistyvät hienojakoisen pölyn ympärille ilmakehämme vähemmän tunnetuissa yläkorkeuksissa, suunnilleen 80-90 kilometrin tuntumassa. Aines on ehkä peräisin meteoreista ja tulivuorenpurkausten vapauttamista partikkeleista, sekä kenties myös avaruuslaukauksistamme. Tiettävästi ensimmäinen maininta näistä ajoittuu devastaatiomaisen Krakataun purkauksen jälkimaininkeihin vuodelle 1885. Valaisevien yöpilvien syntytapaa ja perimmäistä luonnetta ei siis kunnolla tunneta. Ne saattavat liittyä jopa ilmastonmuutokseen? Kameran kennolle tarttui tänä yönä kolme Perseidien meteoriparven edustajaakin, yhden ollessa todennäköisesti kuitenkin ns. sporadisen. Harmi, kun oli täällä pilvessä edellisenä maksimiaktiivisuuden yönä. Pimeätuntien saldo oli kuitenkinpitkän matkaa toistakymmentä "tähden"lentoa. Yksi oli melko kirkas, kellertävä ja jätti jälkeensä vanan, joka jäi olemaan tovin varsinaisen meteorin sammumisen jälkeen.
Valokuvaaja: Sami Korhonen, Lieksa 14.8. 2015