27/2025

Se on karhun näkeminen. Ja vieläpä aika helposti. Hyvin luonnonvaraisesti piilokojusta.

Itäisen Suomen alueella on monta luonnonkuvauspaikkaa, josta voit niin valokuvata kuin vain katsella karhuja. Niitä paikkoja hoitavat pienyrittäjät, joista monilla on kymmenien vuosien kokemus karhukojuista. Muitakin isoja nisäkkäitä voi monista niistä nähdä. Samalla yritykset luovat työpaikkoja sinne, missä niitä on harvassa.

Jos tuntuu, että viileänä sadekesänä ei ole tarpeeksi tekemistä lomalla ja tekee mieli käydä jossakin, ei kun karhuja katsomaan.

Karhukojuja on mm. Kuhmossa, Suomussalmella ja Kuusamossa. Isä ja poika, vaari ja pojanpoika karhukojulla ovat hyviä yhdistelmiä. Ja myös niin päin, että lapsi tai lapsenlapsi vie vanhemmat tai isovanhemmat näkemään ensimmäisen karhunsa. Tai vaikka ahman. Ja Lieksassa on ahmaan erikoistunut piilokojuyritys, jonka maisemissa liikkuu myös muita eläimiä ja lintuja.

Kun kirjoittaa sanan karhu tai vaikka ahma ja paikkakunnan nimen, löytää helposti yritysten jäljille niiden nettisivuille ja voi etsiä yhteystiedot.

Tyypillinen kojuvierailu käy suunnilleen näin: syödään yrityksen kämpillä iltapäivällä kotiruokaa, saadaan ohjeet ja opastus piilokojulle, jonne mennään opastettuna yleensä neljän tai viiden aikaan. Eikä eväitäkään pidä unohtaa! Kojulla asettaudutaan hiljaa istumaan ja odottamaan katselu- ja kuvausaukkojen taakse. Odotetaan ja yllätytään. Ja jotta tämä toteutuu, ollaan ihan hiljaa. Karhun ilmestyminen metsästä esimerkiksi suoaukealle luo aina hienon tunnelman. Joskus, jos. on onnekas, pääsee näkemään myös karhuemon ja pari kolme pientä pentua. Toisinaan näkee myös ylivuotisia ”erauspentuja”, jotka itsenäistyvät emosta. Useimmat karhut liikkuvat kuitenkin yksin. Monasti kojuista näkee muitakin nisäkkäitä, jos käy hyvä onni. Ja aina näkee myös lintuja.

Karhukojussa mahtuu myös nukkumaan laverilla makuupussissa. Ja aamuvarhaisella voi nousta uudestaan katsomaan, vieläkö karhuja näkyisi. Kojuissa on pienet vessat, ei hätää siitäkään.

Useimmiten karhuja näkee illan ja iltayön tunteina. Aamukahdeksalta kuvaajat ja katselijat haetaan aamupalalle kämpille. Osasta katselukojuja voi siirtyä unten maille tukikohtaankin jo iltamyöhällä.

Ja jos oikein innostuu, voi ottaa ohjelmaan toisenkin yön uudella kojulla. Tyypillisiä kojupaikkoja on metsässä, suon laidassa ja lammen rannalla. Ja karhut eivät piittaa sateesta, siksi karhureissu sopii hyvin tänäkin kesänä. Silloin kun karhu hiipii esiin, elämys on unohtumaton.

ahmakarhukuhmokuusamolieksaLinnutpiilokojuSuomussalmivuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua!
Suomen Luonto digitilauksen ensimmäinen kuukausi nyt 1 €!