Kainuun metsistä löytyy todisteita laavavirroista, jotka olivat niin kuumia, että ne hohtivat valkoisina ja virtasivat kuin kosket. Noin 600 miljoonaa vuotta sitten nopeasti etenevät tulivuorenpurkaukset sylkivät timantteja nykyisen Pohjois-Savon alueella. Kainuu? Pohjois-Savo? Timantteja! Hetkinen, puhutaanko nyt Suomesta?

Laavavirrat ovat aikaa sitten ehtyneet, ja rantakalliot sekä tuttujen metsien jyrkänteet seisovat hiljaisina. Silti kotoisesta kallioperästämme ovat yhä luettavissa maapallon historian monet käänteet. Jos osaa katsoa, voi nähdä merkkejä tapahtumista jopa miljardien vuosien takaa varhaisilta mantereilta.

Geologit Jussi S. Heinonen ja Elina Lehtonen ottavat lukijan ennennäkemättömälle retkelle eripuolille maata ihmettelemään tulivuorenpurkauksia, jääkausia ja muita geologisia tapahtumia sekä kiviaineksessa nykyään piileskelevää elämää. Suomen muinaiset tulivuoret -kirja antaa luonnossa liikkumiseen aivan uudenlaista lumoa. Sen avulla voi oppia havainnoimaan muinaisten tulivuoriemme kallioihin jättämiä jälkiä ja ymmärtämään moninaisten geologisten muodostumien syntyä.

Lue lisää kirjasta: gaudeamus.fi

Osallistu kilpailuun vastaamalla alla oleviin kysymyksiin! Oikein vastanneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen muinaiset tulivuoret -uutuuskirjaa!

Osallistu 31.5.2024 klo 12 mennessä. Oikeat vastaukset ja voittajat julkaistaan tällä sivulla 31.5.2024.

Osallistu Suomen muinaiset tulivuoret -kilpailuun

  • Tämän kilpailun yhteydessä kysyttäviä yhteystietoja käytetään vain voitosta tiedottamiseen ja palkinnon postittamiseen.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.